Ez a bűnözők pénze?

spot_img

Gyakori pletyka, vélekedés, hogy a Bitcoin és társai az alvilág fizetőeszközei. Nézzük meg közelebbről, hogy mennyi az igazságtartalma ennek a felvetésnek!

Darkweb

Legyünk őszinték, a híresztelés nem teljesen alaptalan. Van az internetnek egy szeglete, amit nem sokan ismernek. Nem listázza a tartalmát se a Google, se a Bing, se a Yahoo. Csak akkor kerülsz oda, ha tudod hová tartasz, és tudod milyen böngészőt használj.

Itt pedig sok egyéb mellett találhatóak az illegális piacterek is. Ezeket úgy kell elképzelni, mint ahogyan az Ebay is működik, csak éppen itt nem autóalkatrészeket, ruhákat, vagy régiségeket lehet beszerezni, hanem kokaint, hamis személy igazolványt, meg gépfegyvert.

A már megszűnt Alphabay. Forrás: motherboard.vice.com

Ezek a piacterek pontosan ugyanúgy működnek, mint legális társaik. Hirdetőik épp úgy gyűjtik a megbízhatósági pontokat, mint a Vaterán, sőt, még pénzvisszafizetési garanciát is kapsz, hogyha a szállítmányodat útközben elcsípnék. Az úgynevezett vendor-okat (kereskedőket) pontosan úgy a pozitív visszajelzések tartják magasan a népszerűségi tabellán, mint bármelyik piactéren.

És igen, nem meglepő módon a legelterjedtebb fizetőeszközük a Bitcoin, valamint újabban a Monero. Azt a tulajdonságát használják ki a kriptopénzeknek, hogy nem tartoznak nevek, és személyes adatok a walletekhez, és így biztonságosan lehet rendezni a termékek árát. Azt gondolom, hogy ebben nincsen semmi meglepő.

Bőröndök

Másrészről viszont halljuk az ellenoldal érvelését. Az alvilág köszöni szépen, jól van már évezredek óta, és nem a kriptopénzek hozták el a kánaánt. A kalózoktól a harmincas évek szeszcsempészein át napjaink korrupt politikusaiig több korszakon át, rengeteg illegális anyagi tranzakció történt. Mindehhez pedig nem volt, és nem is lesz szükség kriptopénzekre, ott van helyette a készpénz, az arany, sőt, bármilyen érték.

Annyi történik mindössze, hogy épp úgy, ahogyan minden más, az illegális kereskedelem is globálissá vált. Az, hogy az interneten keresztül bárkivel kommunikálhatunk bármikor, ígyis-úgyis megágyazott annak, hogy az anonim pénzforgalom megszülessen valamikor. Most Bitcoinnak hívják, de ha nem lett volna Bitcoin, lett volna helyette más. Globális világban élünk, ahol egyre kevésbé számít a földrajzi távolság vagy a határok.

Konklúzió

Ez sem Bitcoin… Lefoglalt véres pénz Mexikóban

Nem lehet pontosan tudni, hogy a forgalom hány százaléka tartozik illegális tevékenységekez. Az egészen merész becslésektől a pár százalékig, szakértők is különbözőképpen vélekednek.

Az utóbbi időszakban a hatóságok, különböző adatelemző társaságok szakértelmét felhasználva már a blokkláncokon is képesek feltérképezni bizonyos hálózatokat, csoportokat, vagy pénzmozgásokat és ezeket valódi személyes adatokhoz kötni, így az anonim kriptopénzek egyre nagyobb teret fognak nyerni a közöttük is.

A Bitcoin és rengeteg másik blokklánc még mindig egy digitális nyitott főkönyv, amibe bárki belenézhet és semmit sem lehet kitörölni. Ha az ember nem akar nyomot hagyni maga után, nem biztos, hogy a kriptopénz a legjobb módja a tranzaktálásnak. 

Az biztos, hogy valóban használható illegális célokra is a kripto, pontosan úgy, ahogyan a készpénz is. A jóöreg készpénznél viszont még mindig nincs névtelenebb. Kivéve ha nagy távolságokat kéne megtenni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img