Hogyan tovább kriptovilág?

spot_img

Csak nem akar enyhülni a nyomás. Sőt. Egyik piaci válságból gyűrűzik a következő, aztán a harmadik. Itt az ideje nyíltan beszélnünk, és nem fatalista hurráoptimizmussal bámulni az eseményeket.

Néma háború

Nagy kérdés, hogy az idei csapások egy jól szervezett globális támadássorozat részei, vagy csupán a véletlenek összjátéka az egész. Jómagam nem hiszek abban, hogy véletlen események ilyen mennyiségben, és ilyen precízen egy cél felé tudnának mutatni. Nehéz elképzelnem azt, hogy pénzügyi szakemberek ne látnák azt, milyen következményei lehetnek annak, ha több tízezer bitcoinnal takarják be a piacot órák alatt. Vagy: Nehéz elképzelnem, hogy az FBI ne tudná pontosan, milyen mértékű érvágást tesz azzal, hogy először a Facebookot, végül pedig a Google-t is „meggyőzte” róla, hogy teljes, kivétel nélküli tiltást vezessen be a kriptovaulták hirdetésével kapcsolatban.

Nehéz elképzelni, hogy Kína ne tudná, hogy a hétről hétre szigorodó szabályaival, a majdnem totális tiltással, és a mindennapos bizonytalanságkeltéssel mit ér el a piacon.

Sorolhatnám napestig. A hír-rovatot követve mindenki tisztában lehet azzal, mi zajlik. 800 milliárd dollárról jelenleg 300 milliárd dollárig ütötték vissza a piacunkat, és ehhez nem lett volna elég néhány szerencsétlen véletlen. A régi pénzvilág néma háborút visel a kriptovilág ellen. Ami kifejezetten ironikus, hogy nincs esélyük nyerni.

Számüzetés

Nyerhet-e a lovasság a harckocsik ellen? Nyerhet az abakusz a számítógép ellen? A DVD a Netflix ellen? Ugye érti mindenki. Amit ma látunk, az pirruszi győzelem, egy haldokló ősállat utolsó farokcsapásai. Igen, talán ez túlzónak tűnhet, hiszen míg a kriptopénz piaca legnagyobb kiterjedtségében is 800 milliárd volt, addig a globális pénzpiac becsült teljes értéke 80 billiárd környékére tehető. De kérdem én: Belegondolt-e már bárki, hogyha a decemberi tendenciák még most is tartanának, hol járnánk? Nem tellene egy évbe sem, hogy az elektromos tranzakciók felét bekebelezze a blockchain-technológia, és vele az anonimitás, a védett számlák, és a bankárvilág hatalmának szertefoszlása.

Az a helyzet, hogy könnyen lehet – most már beszéljünk erről nyíltan -, hogy a piac szorongása és zsugorodása nem fog varázsütésre tavasszal elmúlni. Elképzelhető, hogy bizonyos köröknek még számtalan csőretöltött katasztrófájuk van a számunkra. És azzal, hogy jelenleg beleborítjuk a pénzünket a zsugorodó részvényekbe, csak magunknak ártunk, a tendenciákra nincs hatásunk. Azt kizárólag globális léptékű események befolyásolhatják. A legjobb amit tehetünk – és célszerű is tennünk -, ha most visszavonulunk egy kicsit, és kivárunk. Lehet, hogy még sokáig nem térnek vissza a megszokott árak a képernyőkre. Nem azt mondom, hogy soha, mert az lehetetlen. De egy jó darabig. Távlatokban viszont… Futó vs. bicikli. Szekér vs. T-modell. Újság vs. internet… 😉

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img