El ne felejts adózni! – mondja az amerikai NAV

spot_img

Tegnap került ki az amerikai NAV, az Internal Revenue Service (IRS) oldalára egy baráti emlékeztető, amelyben felhívják a figyelmet arra, az adózási kötelezettség elmulasztása bírsággal, késedelmi kamattal, komolyabb esetben elzárással büntethető.

Az emlékeztető szerint a virtuális vagy digitális valuták (kriptopénzek) tranzakciói adókötelesek a törvény szerint. Jelenleg property, azaz vagyontárgy besorolásúak a kriptók az amerikai szabályozás szerint, így minden egyes küldés vagy tőzsdei váltás után kellene adót fizetni. Érzékelhető, hogy ez nagyon problémás helyzet és valószínűleg ez az oka annak, hogy sok amerikai vonakodik a bevallásában feltüntetni kriptós munkálkodását.

Szimpatikus módon még azt is leírják, a bevallás elmulasztása 5 évig terjedő szabadságvesztéssel és 250.000$ bírsággal sújtható. Érdemes elolvasni a dokumentumot, már ennek a rövid anyagnak az olvasása közben is egyértelmű, mennyire értelmetlen a mostani megközelítés, melynek látszólag csak a kriptopénzes tranzakciók lefojtása a célja. Valójában pontosan arról lehet szó, mint amit Magyarországon tapasztalunk: A döntéshozóknak 9 év alatt nem sikerült saját szabályozást kidolgozni a kriptopénzekre, hanem próbálják őket beleerőltetni a meglévő kategóriákba.

Eközben a világ

Mindez úgy, hogy a világ közben más úton indult el: Németországban legális fizetőeszköznek tekintik a kriptopénzeket és adómentes az azokkal történő vásárlás. Oroszország élre akar törni blockchain/kripto fejlesztésben és nem akarja elüldözni az ipari szereplőket. Málta pedig pont tegnap jelentette be: Ezennel felveszik a Blockchain Island címet, hiszen tárgyalásaik eredményeként a világ legnagyobb kriptotőzsdéje, a Binance, a szigetre helyezi át tevékenységét és segédkeznek egy viruló blockchain-fintech ökoszisztéma kialakításában.

Az USA-ban hogyan lesz hosszútávon viruló ökoszisztéma, ha értelmetlen besorolásokkal és szabályokkal fojtják meg pont a tömeges adopciót?

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img