Bitmain Monero fork és ASIC mizéria

spot_img

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy a kínai Bitmain hamarosan ASIC alapú Ethereum bányászokkal készül a piacra lépni. A hardver az ETHash algoritmusát veszi célba, mellyel az Ethereum, Ethereum Classic és az Ubiq bányászata vállhat sokkal egyszerűbbé. Az Ethereum a legnépszerűbb kriptopénz a videókártyával bányászók körében, ami nagymértékben hozzájárult ahhoz hogy a videókártyák piacát uraló AMD és Nvidia termékei világszerte hiánycikké váljanak.

Az E3 800 dolláros ára mellett 180 MH/s sebességre képes, 800W teljesítmény felvételével, míg egy olyan népszerűbb bányászkártya, mint az 1000 dollár körüli AMD Vega 64, 40-45MH/s-t hoz, 250W fogyasztás mellett. Egy Antminer tehát 4 ilyen kártya teljesítményére képes ötöd annyi áron.

Egyes beszámolók szerint nem a Bitmain az egyetlen, aki ilyen hardverek piacra dobását tervezi. Bár ők a legnagyobb ASIC kártyákat gyártó és forgalmazó (a Bitcoin bányászat 70-80%-a ASIC-okkal történik), legalább három másik cég fejleszet ilyen eszközöket.

A Bitmain forgalma a tavalyi évben már meghaladta a 3 milliárd dollárt, ami figyelemreméltó abban a tekintetben, hogy a céget alig 5 éve alapították, míg az Nvidia már 25 éve a piacon van és szintén körülbelül 3 milliárdos forgalmat bonyolított a 2017-es évben. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a Bitmain térnyerésével egyes Wall Street-i elemzők már csökkentették az AMD és az Nvidia részvények árára vonatkozó előrejelzéseiket, a kínai bányászcég ugyanis jelentős fogyasztói réteget csábíthat át magához. Az AMD bevételeinek nagyjából 20%-a az Nvidiának 10%-a származik a bányászás céljára eladott videókártyákból.

Az ETH, ETC és UBQ közösségein belül továbbra is heves vita folyik arról, hogy milyen hatása lesz az E3 megjelenésének a coinok jövőjére nézve.

A Bitmain az ETHash mellett a CryptoNote algoritmus alapján működő coinok bányászatára is bejelentett egy hasonlóan nagy teljesítményű bányászgépet. Az egyik legnépszerűbb anonimitást bitztosító kriptopénz, a Monero is ezen az elven működik, de annak közössége szinte egyként állt ki az ASIC-ok ellen, így megjelenése után várhatóan az algoritmus módosításával rövid időn belül használhatatlanná válnak ezek az eszközök.

Breaking: A cikk írásával egy időben érkezett a hír, hogy a Bitmain forkolni akarja a Monero-t. Az első reakciók arról szóltak, hogy ezzel saját bányászgépeit akarja helyzetbe hozni a cég és a nemzetközi közösség alapvetően negatívan viszonyult a bejelentéshez. A Monero Classic forkra holnap, a 1546000. blokknál fog sor kerülni. A hivatalos bejelentést itt olvashatjátok.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img