A NASA vizsgálja az Ethereum lehetőségeit az űrkutatásban

spot_img

A NASA és az UA (University of Akron) az Ethereumot vizsgálja, mint jövőbeni protokollt az ember nélküli űrutazások kommunikációjához és navigációhoz.

A projekt vezetője a nyilvánvalóan magyar felmenőkkel is bíró Dr. Jin Wei Kocsis, akinek így írja le az egyetem az alapkoncepcióját:

Képzeljünk el egy személyzet nélküli űrjárművet a mélyűrben, több millió mérföldre a Földtől, ami a kutatók döntéseitől függ, vészhelyzet esetén vissza kell üzennie, és meg kell várnia a reakciót a hatalmas távolságon, űrtörmeléken keresztül, miközben az üzenet tartalma maga is károsodhat. Mennyivel jobb volna egy olyan űreszköz, ami tud “gondolkodni” a kutatók helyett, és maga elvégezhetné a szükséges korrekciókat, elkerülve egy katasztrofális ütközést.

Dr. Kocsis pedig így nyilatkozott:

Ebben a projektben az Ethereum blokklánca lesz felhasználva decentralizált, biztonságos, kognitív hálózati és számítási infrastruktúrák kifejlesztéséhez mélyűri felfedező expedíciók számára. A blokklánc alapú konszenzusos protokollok a jövőben sokkal jobban ki lesznek aknázva az infrastruktúra ellenálóbbá tételében.

Az nem pontosan világos a szerző számára, hogy mit kezd a blokklánc technológiával egy, a végtelen űrben lebegő, magányos űrjármű, és miért jobb ezen az alapon megtervezni egy AI-t, mint a hagyományosan programozott módon, de ha egy ilyen elismert ügynökség kutatja a témát, bizonyára jó oka van rá.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img