Az oroszok bosszúból visszaküldték magukat a középkorba

spot_img

Egy héttel ezelőtt számoltunk be róla, hogy Oroszország betiltotta a Telegramot, miután annak alapítója, a híres renegát Pavel Durov megtagadta az orosz titkosszolgálatnak azt a kérést, hogy szabad átjárást biztosítson számukra a Telegram adatbázisában. Mint ismeretes, Durov volt az eredeti alapítója és tulajdonosa a Vkontakté-nak is, egészen addig, amíg el nem lehetetlenítették, és menekülésre kényszerítették Oroszországból. Erre reagált a Telegram megalkotásával, ami talán az egyik legszabadabb, legbiztonságosabb üzenetküldő alkalmazás jelenleg a világon.

Oroszországban betiltották a Telegrammot

Az orosz hatóságok tehát megpróbálták foganatosítani a tiltást, azonban a dinamikus IP címek illetve a (részben) decentralizált internet hálózat korában ez nem is olyan könnyű. Hogy biztosra menjenek, 20 millió IP-címet kezdtek el blokkolni április 16-tól kezdve, bízva abban, hogy így elég nagyot merítenek ahhoz, hogy az alkalmazás semmilyen módon ne találjon utat a felhasználókhoz.

Azonban a koncepció egyelőre csúfos és szégyenteljes bukásba torkollott. Számtalan Google-höz és Amazon-hoz köthető szolgáltatás leállt, úgy ahogyan a Playstation Network, a Blizzard Battle.net-je, a Windows Update szolgáltatások, vagy például a Viber is.

Ami talán a legnevetségesebb az egészben, hogy a Roskomnadzor nevű orosz állami szerv – akik elrendelték a rombolást – saját weboldala is elérhetetlenné vált. A cikk írásának pillanatában is halott a honlapjuk.

Edward Snowden, híres info-szabadságharcos, aki éppen Oroszországban kapott menedékjogot az Egyesült Államokkal szemben, szintén nyilvánosan ítélte el az orosz kormány próbálkozásait.

A valódi slusszpoén az ügy kapcsán, hogy a Telegram továbbra is üzemkész és online oroszföldön. Nagyjából minden más website-al ellentétben. 😀 Kiváncsian várjuk a fejleményeket.

via Cointelegraph

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img