Varyon: Független, úszó szigetállamok saját kriptója

spot_img

Nem is kicsit hangzik utópisztikusnak az ötlet, hogy nemzetállamok területén kívül, nemzetközi vizeken lebegve, független közösségek létezhetnek, melyek bármilyen külső fennhatóság nélkül, maguk döntenek sorsukról, és az általuk követni kívánt gazdasági-társadalmi irányvonalról. Pedig hamarosan indul az első teszt sziget fejlesztése Tahiti közelében, amelynek sikeressége esetén a modell alkalmazható lesz a bolygó más részein is. Legalább egy közös dolog azonban lenne a világ tengerein úszó városplatformokban: A Vayron kriptopénz.

Jelen bejegyzés nem befektetési javaslat, csak egy általunk elgondolkodtatónak vélt kezdeményezés bemutatása. Az alaposabb megkutatás után azonban elképzelhető, hogy ICO ismertető is érkezik. Ha hasznosnak találnál egy ilyen cikket is, tudasd velünk a hozzászólások között!

Nézzük a projekt bemutatkozó videóját:

A kezdeményezés mögött álló Blue Frontiers cég alapítói között Peter Thiel-t a PayPal egyik alapítóját is megtaláljuk. Céljuk, hogy elkészítsék az első, Floating Island Project nevű, eleinte Francia Polinéziában lebegő platformot, kidolgozzák, aztán tökéletesítsék mind az építés menetét, mind a Varyon token felhasználását a mindennapi életben, döntéshozatalban és újabb platformok indításában. Minderre a most induló ICO során gyűjtenek forrásokat.

Az angol szó egyébként, amit ezekre az úszó, független városokra használnak, a “seastead”. Magyar jelentés híján használunk jelen bejegyzésben platformot és úszó várost. A Floating Island Project ideológiai hátterét a “Seasteading: How Floating Nations Will Restore the Environment, Enrich the Poor, Cure the Sick, and Liberate Humanity from Politicians (Free Press, 2017)” könyvben olvashatják el az érdeklődők. Az elmélet az, hogy a nemzetállamokról leválva egy hatékonyabb, bürökráciától, korrupciótól és USA dollártól mentes környezetben szabadabb a fejlődés, gyorsabb az innováció és boldogabb a lakosok élete. A Blue Frontiers nem csak a platformok fizikai tervezésére, de jogi keretrendszer létrehozására és blokkláncot használó, reményeink szerint transzparens társadalmi felületek fejlesztésére is fókuszál. Bővebben a hivatalos oldalon érhető el infó.

Rengeteg kérdést felvet azonban a kezdeményezés, többek között azt, hogyan lesz felszabadító környezet egy ilyen, vélhetően aranyárú lakhatást biztosító, úszó platform? Francia Polinéziában tesztelni teljesen kézenfekvő, hiszen a tengerszint emelkedése miatt egész szigetek fognak hamarosan eltűnni az óceánban, a lakosoknak pedig mennie kell valahová. A következő évtizedekben még azért valószínűleg sokkal egyszerűbb lesz egy másik szigetre áthajózni.

via GIPHY

Milyen jövőt jósoltok a koncepciónak? Megszületik az első úszóállam vagy elsüllyed már a tervezőasztalon? Nagyon kíváncsak vagyunk a véleményedre! Vitatkozzunk, szedjük szét a koncepciót!

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img