Blokklánc alapú szavazás egy svájci városban

spot_img

Újabb kriptós hírek Svájcból; ezúttal megrendezik az első blokkláncon vezetett és rögzített helyi szavazását a Zug nevű városukban, mely a híres svájci “Crypto Valley” központja.

Most próbálják ki először élesben azt a digitális azonosító rendszert, mellyel a polgároknak el se kell menniük a helyszínre, hanem mobiltelefonjukon is leadhatják voksaikat. De nem csak ezt a rendszert tesztelik, hanem a szavazatokat is blokkláncon tárolják. A város polgármesterének elmondása szerint ez a választások jövője, és a csalásnak még a lehetősége is a feledés homályába fog veszni hamarosan.

Sajnos arról nem szólnak a hírek, hogy milyen láncot használnak. Sajátot, vagy egy már meglévőn tárolják az adatokat kódolva. Hogyha sajátot, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon kik a bányászok, és mennyire tekinthető decentralizáltnak a hálózat.

Mindenesetre a város elkötelezte magát a rendszer mellett, hisz néhány helyi ügyön felül éppen arról szavaztatják meg a lakosságot, hogy a jövőben bevezethetik-e hivatalosan is a digitális, és blokklánc alapú szavazási rendszert. Ugyanis jogi szempontból ez a mostani szavazás még nem törvényi erejű, éppen a változtatások miatt.

Egy svájci bank várja kriptós ügyfeleit

Éppen három nappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy Svájcban indult el az első állandó és hivataos banki szolgáltatás kriptós cégek számára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img