Blokklánc alapú szavazás egy svájci városban

Megosztom

Újabb kriptós hírek Svájcból; ezúttal megrendezik az első blokkláncon vezetett és rögzített helyi szavazását a Zug nevű városukban, mely a híres svájci “Crypto Valley” központja.

Most próbálják ki először élesben azt a digitális azonosító rendszert, mellyel a polgároknak el se kell menniük a helyszínre, hanem mobiltelefonjukon is leadhatják voksaikat. De nem csak ezt a rendszert tesztelik, hanem a szavazatokat is blokkláncon tárolják. A város polgármesterének elmondása szerint ez a választások jövője, és a csalásnak még a lehetősége is a feledés homályába fog veszni hamarosan.

Sajnos arról nem szólnak a hírek, hogy milyen láncot használnak. Sajátot, vagy egy már meglévőn tárolják az adatokat kódolva. Hogyha sajátot, akkor felmerülhet a kérdés, hogy vajon kik a bányászok, és mennyire tekinthető decentralizáltnak a hálózat.

Mindenesetre a város elkötelezte magát a rendszer mellett, hisz néhány helyi ügyön felül éppen arról szavaztatják meg a lakosságot, hogy a jövőben bevezethetik-e hivatalosan is a digitális, és blokklánc alapú szavazási rendszert. Ugyanis jogi szempontból ez a mostani szavazás még nem törvényi erejű, éppen a változtatások miatt.

Egy svájci bank várja kriptós ügyfeleit

Éppen három nappal ezelőtt számoltunk be róla, hogy Svájcban indult el az első állandó és hivataos banki szolgáltatás kriptós cégek számára.

Megosztom
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel