A KODAK fizet a blokkláncra tett fotókért

spot_img

Bizonyára sokan emlékszünk még a legendás KODAK-ra, a nagy múltú cég évtizedeken át gyártott filmeket és egyéb fotósoknak szánt eszközöket. A mai fiatalok a “film” szó hallatán legjobb esetben is a mozifilmre asszociálnak, itt azonban arról a filmszalagról van szó, ami fényérzékeny anyagból készült, a fotózás nevű csoda előző fejezetében volt szerepük.

Bizony, nem is olyan rég nem úgy készíthettünk fotókat, hogy csak megnyomtunk egy gombot miután megigazítottuk a hajunkat és széles mosolyt húztunk az arcunkra. Volt idő, amikor bele kellett nézni egy úgynevezett kereső-be, el kellett sütni az exponáló gombot, majd hetekig izgulhattunk, hogy jól sikerült-e a nyaralás fotósorozata.

Ráadásul a fényképezőgép nevű találmány használatához szükség volt valakire, aki a fotót készítette, ő volt az úgynevezett fotós.

A filmet ugyanis elő kellett hívni, egy kémiai eljárásról volt szó amihez kevesen értettek igazán jól. Ezek az idők azonban elmúltak, ezzel együtt a KODAK dicsfénye is elhalványult. Hosszú évek óta van nagy bajban az óriáscég, most azonban úgy döntöttek, hogy az innováció útjára lépnek.

Ez a helyes hozzáállás, ha a világ elfeledte a termékünket, akkor nincs mit tennünk, haladnunk kell a korral, ki kell próbálnunk valami egészen mást. Pontosan ezt tették, saját blokklánc rendszert indítottak.

Ahogy azt egyre többen tudják, a blokklánc nem csupán kriptopénzek mozgatására alkalmas, különböző adatokat is nagy biztonsággal tárolhatunk rajta. Az egyik sokat emlegetett alkalmazási terület a szellemi tulajdon védelme, erre is tökéletesen alkalmas a blokklánc.

A KODAK megoldásában pedig a fotósok kapnak lehetőséget, hogy a szerzői jogaikat megkérdőjelezhetetlenül tárolják. Csinálunk egy fotót, automatikus feltöltjük a KODAKOne blokkláncra, innentől kedzve biztosak lehetünk abban, hogy senki sem fogja sajátjának hazudni az alkotásunkat.

Természetesen saját token is tartozik a rendszerhez, a KODAK token-t most promóciós céllal használja is a cég. Megállapodást kötöttek az NHL és az NBA hoki illetve kosárlabdaligával, egyes stadinokban kell fotókat csinálnunk a rajongóknak, ha feltöltik a KODAK blokkláncra, máris néhány token üti a markukat.

A hosszútávú cél egy komplett ökoszisztéma felépítése, melyben minden fotós pénzt, pontosabban KODAK token-t kershet a munkájával.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img