spot_img

Tetherrel manipulálták a Bitcoin árfolyamát?

spot_img

Eddig is közismert konteó volt, hogy a Tether nem csupán az, aminek beállítja magát. Egy friss tanulmány viszont egyenesen azt állítja, hogy a Bitfinex feltételezhetően Tetherrel igyekezett feljebb srófolni a Bitcoin árfolyamát több esetben is.

Úgy tűnik, hogy a Tethert használták a Bitcoin árfolyamának stabilizálására, és manipulálására egyaránt.

…állítja a tanulmány két szerzője, John Griffin gazdasági professzor, és Amin Shams. Az Amerikai Határidős Árutőzsde decemberben kezdeményezett eljárást mind a Tether, mind a Bitfinex ellen, és követelte, hogy mutassanak bizonyítékot arról, hogy az USDT mögött valóban van dollár fedezet, mint ahogyan azt állítják. Az ügyben végül nem tudtak bizonyítani jogsértést.

A tanulmány kiindulópontja az, hogy a publikus kereskedési főkönyvek szerint 2017 decemberében a Bitfinexen – más tőzsdékkel összehasonlítva – indokolatlan mennyiségű USDT került forgalomba, és mindből BTC-t vásároltak. A kutatók azt feltételezik, hogy valószínüleg a tőzsde fedezet nélküli USDT-t “printelt”, majd árasztotta el vele a piacot, hogy a Bitcoin árát mesterségesen az egekig pumpálják.

A szerzőknek sajnos nincs cáfolhatatlan bizonyítékuk a csalásra, de komputerekkel tranzakciós adatok millióit elemezték, és álláspontjuk szerint a dolog egyértelmű. Azt állítják, hogy a tavalyi év végén bekövetkezett árfolyam növekedés legalább fele mesterséges lehetett.

Ha ez igaz, úgy a Tether valóban a kriptopiac megrontója, és világossá válik az is, hogy miért zuhan folyamatosan az árfolyam december óta.

A teljes tanulmány eredeti nyelven itt érhető el.

 

via Bloomberg

spot_img
spot_img