Bemutató: Enigma (ENG)

Megosztom

A fejlesztők elmondása szerint az Enigma a blokkláncok két legfőbb problémáját hivatott megoldani, ezek pedig az adataink biztonsága és a skálázódás. Kezdjük az elején: a blokkláncon tárolt adatok (tárcák címei, tranzakciók adatai) természetükből kifolyólag nyilvánosak, hiszen a nyilvános adatok alapján képesek a nodeok hitelesíteni és fenntartani a blokkláncot. Az Ethereum megjelenésével megjelentek a blokkláncba írható okosszerződések, azonban az adatok nyilvánossága megmaradt. De mi van ha a jövőben úgy akarunk okosszerződést kötni az Ethereum blokkláncon –pl. üzleti felhasználással, hogy más ne láthassa személyes adatainkat? Mindezek megoldására az Enigma kifejlesztett egy olyan protokollt, amin ún. titkos okosszerződéseket is írhatunk.

A titkos okosszerődések lényege, hogy egy blokkláncra épülő második, titkosított rétegen folynak az okosszerződéshez kapcsolódó számítások és ezen tárolódnak az adatok is. Az Enigma protokollnak hála ezen a második rétegen az okosszerződések adatrészleteit úgy osztja szét a protokoll az egyes nodeok között, hogy egyik nodenak se legyen rálátása a teljes adatra, mégis tudjon dolgozni vele. Hogy érthető legyen, képzeljük el úgy mint egy puzzlet. Mindegyik nodehoz kerül pár darab a puzzleból amivel dolgozhat, a teljes kirakott képet azonban sosem láthatja egyik node sem. Egy felhasználó viszont, aki birtokolja a privát kulcsot, le tudja hívni a rendszerből az összes hozzá tartozó puzzle darabot, így láthatja a teljes képet: esetünkben az okosszerződésének minden részletét.

Mivel az okosszerződések végrehajtása a blokkláncon kívül, a már említett második rétegen történik, az Enigma a skálázódás problémáját is kezelni tudja, lévén a második réteg több adatot és számítást bír el, mint az Ethereum blokklánc. Továbbá, mivel az adatok a fent leírt módon kerülnek szétosztásra, gyakorlatilag méginkább decentralizálják a rendszert.

Az Enigma platformra épített első decentralizált alkalmazás a Catalyst nevet kapta. A Catalyst gyakorlott tradereket és fejlesztőket céloz. Lehetőséget biztosít arra, hogy saját kereskedő algoritmusokat írjunk és ezeket múltbéli adatokkal összehasonlítva teszteljük azt és találjunk nyerő stratégiát. Az általunk kódolt stratégiákat eladhatjuk az Enigma másik alkalmazásán keresztül, a Data Marketplacen, ami egy olyan virtuális piac, ahol adatokkal kereskedhetünk Enigma tokenért. Mindkét alkalmazás már hozzáférhető az érdeklődők számára, a csapat pedig folyamatosan dolgozik a fejlesztésen.

Az Enigma (ENG) mára Bitcoinért és Ethereumért is vásárolható a nagyobb tőzsdéken. Mivel ez egy ERC20 token, a legtöbb Ethereum-komplatibilis walletban probléma nélkül tárholató. Konkrétan a tokent használhatjuk a titkos okosszerződések költségeinek fedezésére, vásárolhatunk vele kereskedési algoritmusokat a Catalysten vagy ugyanitt beszállhatunk egy befektetési alapba is.

A projekt egyébként egy Guy Ziskind nevű szoftverfejlesztő MIT-s diplomamunkájából nőtt ki, mára a csapat 11 főt számlál, aminek keménymagját az MIT-n verbuvált csapat adja. Jómagam régóta követem az Enigma pályafutását és a csapat egyike azon kevés fejlesztőknek, akik eddig képesek voltak tartani a roadmapjukban felállított határidőket, miközben működő terméket tudtak készíteni. Mindenképpen figyelemünkre érdemes a csapat és az eddig alulértékelt kriptovaluta is.

Megosztom

Vásárolj a nagyobb kriptopénzekből a CoinMixed.eu-n, ha

  • - forintod vagy euród van
  • - banki átutalással szeretnél fizetni
  • - szükséged van magyar kezelőfelületre vagy ügyfélszolgálatra
Neked van
Kapsz
Email
Vásárlás regisztráció nélkül!
Telefonszám
Vezetéknév
Keresztnév
Tárcacím a kiküldéshez
Powered by Coinmixed logo

Vásárolj a legtöbb kriptopénzből a Binance-en, ha

  • - bankkártyával szeretnél fizetni
  • - nem probléma az angol nyelvtudás
  • - kereskedni akarsz a coinokkal
jelszó legyen minimum 8 karakter számmal és speciális karakterrel