Egy asztrológus megjósolta a Bitcoin jövőjét?

spot_img

Épp a kollégákat piszkáltam, hogy épp úgy görnyednek a chartok fölé, és úgy húzogatnak vonalakat, mint ahogyan a középkori alkimisták rajzolgattak zodiákust minden tettük előtt, hátha megtudják belőle a jövőt.

És akkor hirtelen beugrott: Vajon lehetséges volna horoszkópot készíteni a Bitcoinnak? És ha igen, akkor az mennyire korrelálna az elmúlt tíz év történéseivel? Azt gondoltam, forradalmi az ötlet, de aztán rákerestem, és kiderült, – mint ahogy az internet korában mindenről ki szokott derülni pár percen belül – hogy már sokan megelőztek.

Sok-sok érdekes anyagot találtam, de amin a legjobban megakadt a szemem, az egy Medium.com-os cikk: Astrologist: what will happen to bitcoin in 2018–2020?

A cikk 2017 november 12-én íródott. Akkor éppen 6350 dollár volt a BTC, szinte pontosan ugyanott állt, mint most, hét hónappal később. De micsoda hét hónap volt az! Vajon mennyire hibázott rá az asztrológus a történésekre?

A közelmúlt

Ekaterina Vasyanova, a Medium által felkért asztrológus a bitcoin.com domain regisztrálásának időpontját tekintette kiindulópontnak, 2008 augusztus 18-át, 13:19:55 UTC időpontot. A cikk sokat szól a kivitelezés részleteiről is, de mivel nem vagyok bennfentes, ezek a részletek nem egészen világosak a számomra. Annyi biztos, és fontos is szempontunkból, hogy negyedéves bontást használtak az elemzés során, és augusztus 18. volt a kiindulópontja ezeknek.

A 2017 november 18-tól 2018 február 18-ig tartó időszakra ezt jósolja Ekaterina:

Novembertől februárig még nagyobb, gyakorlatilag kontrollálatlan növekedés következik. Ahhoz lehetne hasonlítani mintha sokkal többet akarnál harapni, mint amennyit meg tudsz rágni.

Az ezt követő katasztrófáról is beszámol, sajnos minimális csúszással, talán az említett negyedéves leosztásnak betudhatóan.

Márciustól májusig terjedő időszakban a Bitcoin pénzügyi eszközként való használata korlátozásokat, akadályokat fog megidézni, államok, hatóságok részéről, és ez a token értékének zuhanásához fog vezetni. Az ereje nem egyértelmű, de a növekedésnek meg kell állnia.

A Medium anyagában szereplő ábra összevetése a valós adatokkal

A jelen

Egy olyan időszakban vagyunk a “prófécia” szerint, ami egyfajta végső harcnak tekinthető az elfogadottságért, elismerésért. De Ekaterina szerint a Bitcoin birtokában van minden olyan minőségnek, ami kelleni fog ahhoz, hogy túlélje ezt a küzdelmet. Viszont a résztvevők ebben az évben fogják átélni a legerősebb aggodalmat az érméik jövőjével kapcsolatban.

Május és augusztus között a Bitcoin a globális pénzügyi rendszer részévé fog válni. Azonban az állam és a pénzügyi világ fenyegetésnek tekinti, és mindent megtesz, hogy korlátozza. Az értéke továbbra is ereszkedik.

Augusztus és november között a keretek közé szorítás sikeres lesz, viszont így a legális felhasználási módok is gyarapodni fognak. Azt is feltételezi a jóslat, hogy az adás-vétel adóztatása egyre jobban elterjed majd. Az államok elégedettek lesznek a kontroll mértékével, amit végül elértek. (magánvélemény: ez a folyamat most is zajlik, valószínüleg a nagy tőzsdék KYC eljárásai, és ezen tőzsdék hatósági felügyelete a megfejtés)
Erre az időszakra érték-emelkedést feltételez a jóslat.

Mi a jövő?

2019 során a rendszer biztonságosan visszatér a fejlődési ívre, és növekedni fog, de legrosszabb esetben is megőrzi értékét.

2018 novemberétől 2019 májusig egy olyan korszakot feltételez a cikk, amikor is a szabályozás nyomása egyre jobban fokozódik, a kripto közösség pedig folyamatosan kiutakat keres az állami nyomás alól. A hatalom manipulatív eszközöket is be fog vetni, de

…bármilyen próbálkozás a manipulációra el fog bukni, rosszul fog elsülni a kezdeményezők felé.

Az anyag még 2020 végéig számtalan érdekes spekulációval él, de a továbbiak felfedezését már meghagyom az olvasónak. Én mindenesetre számontartom ezt a jóslatot, és mivel az elejét már igazolta a történelem, talán be fog jönni a többi része is. Van olyan jó a bolygókból jósolni, mint a chartokból 😛

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img