Mikor szakadunk már el a bitcointól?

spot_img

Ez a cikk nem érdekes fejlesztésről, izgalmas megállapodásról vagy előremutató szabályozási kísérletről szól. Egész egyszerűen érdemi vita indítása a cél egy kérdésfelvetésén keresztül.

Mikor jut a piac túl azon, hogy a bitcoin minden rezdülését úgy követi, mint fóka az idomár jelzéseit a cirkuszban?

Félreértés ne essék, a bitcoin jelentősége megkérdőjelezhetetlen, több okból is:

  • az első kriptopénz,
  • a legismertebb kriptopénz,
  • ha a mainstream média hozzányúl a témához, akkor nem kérdés, hogy “hol” kezdi,
  • tőkeértékében is vezető,
  • mégiscsak a bitcoinról van szó, na.

De látni kell, hogy a top 10-20-25 kriptopénz mégiscsak komoly eredményeket ér el, a BTC-t próbálja meghaladni technológiában, felhasználási területekben, egyebekben egyaránt.

Talán kissé méltatlan az “élbollyal” szemben, hogy még mindig a bitcoin “vezényel” a piacon.

Persze naiv (vagy álnaiv) a kérdésfelvetés, a piaci úgy működik, ahogy, erre szinte senkinek, legalábbis keveseknek van hatása. A bitcoin indikátor, a kriptopénz piac blue chip-je, a pillanatnyi állapota mindent elmond a piac egészének helyzetéről.

De hogyan érhetnénk el, hogy végre elszakadjunk a BTC-től és egyáltalán nem, vagy legalább kevésbé függjön az árfolyamától minden más coin és token aktuális ára?

A kérdés még annál is több naivitás sugároz, mint az előző. Nem hathatunk a piacra, hacsak nem vagyunk bálnák.

A legnagyobb “áldozata” a “bitcoin függésnek” talán az ethereum. A most a piacra dolgozó projektek 90-95%-a ezen a platformon alapszik. Óriási újítást hozott, az ethereum

liberalizálta a decentralizációt.

Arról nem is beszélve, hogy az okosszerződéseken keresztül a blokklánc technológiát egy merőben új “térbe” emelte, megteremtette a gazdaság szinte bármely területen történő alkalmazásának lehetőségét.

Az ethereuem felbecsülhetetlen jelentőségű blokklánc projekt. Ha a bitcoin az első kerék, akkor az ethereum az első gépkocsi.

Az “ugrás” hatalmas. Mégis ugyan úgy függ az ethereum is a bitcoin árfolyamától, mint a legutolsó shitcoin.

Persze könnyen lehet, hogy az árfolyam csak holmi befektetők, kapzsi spekulánsok számára izgalmas. Lehet, hogy az árfolyam másodlagos, az elterjedésnek jóval nagyobb jelentősége van.

De mégsem szakadhatunk el az árfolyam kérdésétől, hiszen a széles körű elterjedésben óriási szerepe van az aktuális árfolyamnak és piaci trendnek.

Ha az árfolyam esik, akkor a széles embertömegek játszi könnyedséggel “halottnak” bélyegzik a területet. Persze ha ismét emelekdik, akkor újra jön a FOMO, gondolkodás nélkül öntik a pénzt kriptopénzekbe az emberek.

Itt át is adjuk a szót az olvasónak, kérlek válaszoljátok meg az alábbi kérdéseket. Nincs jó vagy rossz válasz, senki sem látja a jövőt, a kérdés viszont izgalmas, mindenképp megér pár gondolatot!

Mikor szakad el a terület a bitcoin árfolyamától? Mikor jutunk el oda, hogy bitcointól független, vezető kriptopénzek árfolyama és fejlődése, terjedése nincs befolyásolva a BTC árfolyamának pillanatnyi alakulásától?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img