Reddit-időutazó: A Bitcoin elpusztította a világot! I. rész

spot_img

Még 2014-ben hoztak létre egy egyszer használatos felhasználót Redditen, hogy megosszák az alábbi történetet az emberekkel. A szerző állítása szerint időutazó, és meg akarja akadályozni a katasztrófát. A poszt azután lett világhírű, hogy az évek során többször is eltalálta megközelítőleg az aktuális nagyságrendjét a BTC árfolyamának. Habár abban személy szerint biztos vagyok, hogy semmiféle időutazásról nincsen szó, és habár van néhány egyértelmű tárgyi tévedés (pl. hogy nem a Bitmaint említi, mint a világ egyik legangyobb ASIC cégét), a poszt sci-fi irodalomnak sem utolsó, és igencsak elgondolkodtató. Úgy döntöttem hát, hogy lefordítom nektek. Mivel meglehetősen hosszú, ezért három részletben teszem közzé.

Ez az üzenet 2025-ből érkezik. Nem állnak fényesen a dolgok, és néhányótoknak vér tapad a kezéhez.

Ha nem hisztek nekem, csak menjetek tovább, mivel nincs lehetőségem bizonyítani, hogy az vagyok, akinek állítom magam. Nem akarom vesztegetni senki idejét, szóval egyszeren csak elmesélem, mi történt.

Átlagosan minden évben megtízszereződött a Bitcoin értéke. 10 centről 1 dollárra 2011-ben, 10 dollárra 2012-ben, 100 dollárra 2013-ban. Mostantól ez kicsit lelassul, nagyjából két évente fog megtízszereződni, 1000 dollárra 2015-ben, 10.000-re 2017-ben, 100.000-e 2019-ben, és eléri az egymilliót 2021-ben. Innentől nehéz meghatározni az értékét dollárban, mivel azt már senki nem használja, az összes többi központi bankok által kibocsátott pénznemmel egyetemben. Két meghatározó formája van a vagyonnak jelenleg: a föld és a kriptó.

Durván 19 millió bitcoin van forgalomban a világon most, amiből pár százezer véglegesen elveszett, és több mint hét milliárd a Föld lakossága. Ez azt jelentené, hogy egy személyre 0.003 bitcoin jutna. Csakhogy az egyenlőtlen megoszlás miatt az átlagembereknek valójában inkább 0.001 BTC jut. Igen, igen, a legtöbben, akik ezt most olvassátok, gazdagok vagytok. Én például egy idegesítő fiatal fickó mellett éltem, aki két éve bejelentkezett a régi Reddit accountjába, és észrevette, hogy kapott 0.01 BTC borravalót még 2013-ban, mert lebuzizott valakit 16 évesen. Miután ezt felfedezte, vett egy repülőjegyet, és hátrahagyva a házát meg mindenkit egy szó nélkül, elment egy Citadellába.

“Mi az a Citadella?” -kérdezhetitek magatoktól. Nos, mikor a Bitcoin átlépte az ezer dollárt, különböző szolgáltatók jelentek meg bitcoinmilliomosk számára, hogy megvédjék őket és a vagyonukat. Először különféle “széfeket” árultak csak, aztán jött a személyi testőrség, és végül az early-k, és azok a korábbi vagyonosok, akik sikerrel mentették át a pénzüket az új rendszerbe, izolált városokban élnek, amiket Citadelláknak neveznek, és ahol a munkák nagyrésze automatizálva van.

A legtöbb Citadella olyan erődítésekből nőtt ki, amik a bányászfarmokat védelmezték. Az ASICminer, ami számotokra egy cégként lehet ismerős, számomra egy város neve, ahol egy Mr. Friedman nevű ember uralkodik, mint király.

És ami az én világom, az hamarosan a ti világotok is lesz. Itt a legtöbb kormány egyszerűen nem is létezik többé, mivel a bitcoin tranzakciók nagyrésze anonim, az államok nem tudják többé kikényszeríteni az adózást a polgárokból. Tulajdonképpen a Bitcoin legnagyobb sikere éppen abban rejlett, hogy tökéletese eszköz volt arra, hogy elrejtsd a vagyonod az állam elől.

Azon túl, hogy drónokkal kövessék az embereket az olyan renegát államokba, mint Luxemburg, Monaco és Lichtenstein, nem maradt semmilyen eszköz arra, hogy megakadályozzák, hogy az emberek elrejtsék a pénzüket előlük.

Folytatás 18:00-kor

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img