Hol is állunk a tech hype-ciklus grafikonon?

spot_img

A Gartner piackutató vállalat évről évre előáll egy, a feltörekvő technológiákat besoroló elemzéssel. Az egyes technológiát a közönség számára könnyebben emészthető, ún. feltörekvő technológiák hype-ciklusa grafikonon helyezik el.

A Gartner szerint a megjelenő technológiák a következő életpályát járják be:

  1. Innovációs robbanás időszaka
  2. A felfokozott elvárások időszaka
  3. A kiábrándulás időszaka
  4. A megvilágosodás időszaka
  5. A produktivitás időszaka

Aki figyelemmel követi a kriptovilágot, az nem lepődik meg a jelenségen, miszerint a felfokozott elvárások időszaka véget ért. A blokklánc és a kriptopénzek esetében annyival könnyebb dolgunk van, hogy a különböző árfolyamgrafikonokon ez a jelenség számszerűen is tükröződik.

 

Feltörekvő technológiák hype-ciklusa grafikon 2018 augusztus

 

A Gartner elemzése alapján a blokklánc technológia most lépett be a kiábrándultság időszakába. Összehasonlításképpen a 2017-es jelentésükben a blokklánc már épp lecsúszóban volt a felfokozott elvárások csúcsáról, de még nem lépte át a határt.

 

Feltörekvő technológiák hype-ciklusa grafikon 2017 július

 

Megér egy említést a tény, hogy a blokklánc technológiát az elemzés már a digitális ökoszisztémák keretében belül tárgyalta, amit az öt darab legjelentősebb technológiai trend közé sorolt. A digitális ökoszisztémák lehetővé teszik, hogy különböző vállalatok, emberek vagy tárgyak effektíven együttműködjenek, vagy épp versenyezzenek, ellenőrzést gyakoroljanak az ellátási láncok felett, lehetővé teszik az ügyfélkörrel és partnerekkel való kapcsolattartást és azok bővítését is. A digitális ökoszisztémák az üzleti modellek új típusát teremetik meg, véget vetnek az elkülönülő infrastruktúráknak és egy nagyobb egységbe vonják be azokat.

Az elemzés szerint a digitális ökoszisztémák sikerüket nem csak a blokklánc technológiának, hanem az Internet of Things platformoknak, a digitális ikertestvérek technológiájának és a Knowledge Graph fejlődésének is köszönhetik.

A Gartner elmondta, hogy a digitalizált ökoszisztéma nagyon gyorsan járja be az utat. Becslésük szerint 5-10 év múlva érheti el az érettségét.

A blokklánc technológia mellett a kiábrándulás időszakát éli még az önvezető autók technológiája, az okosotthonok és okosruhák, a vegyes valóság, valamint a kiterjesztett valóság – bár az már a korszak végén jár.

Ha érdekelnek a kutatás további részletei, akkor erre tessék.

 

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img