Decentraland – Minecraft és ingatlanbuborék a blokkláncon

spot_img

A minap a BBC egyik riportjában jelent meg először szélesebb közönség előtt a Decentraland nevű játék. A BBC riporterét a blokkláncon futó Decentraland, azaz “decentralizált föld” világában cserélt területek, ingatlanok mozgatták meg. Nem csoda, a játékon belül több száz, de akár több ezer dollár értékben cserélnek gazdát a parcellák. A felhasználók ez idáig összesen 28 millió dollárt költöttek a virtuális világ területeire.

De ne rohanjunk ennyire előre, lássuk, hogy mi is az a Decentraland, amit blokkláncra épített virtuális valóságként harangoztak be a fejlesztők.

A jelenlegi piacon a virtuális világokat felépítő cégek birtokolják a felhasználók által készített tartalmat is. Ők profitálnak belőle és ők élvezik minden előnyét. Megvan a lehetőségük, hogy visszavonjanak, töröljenek és cenzúrázzanak a világból.

 

-Decentraland hivatalos blog

Képzelj el egy virtuális világot, amiben az emberek egyetlen városba tömörülnek. A várost utak szegélyezik, az különböző negyedekre van osztva. Az egyes parcellákat vagy telkeket játékosok birtokolják, a tulajdonjogot a blokkláncra rögzítik, a telkek adhatóak és vehetőek. A közösség lakói a saját telkükön pedig azt építenek, és azt programoznak (pontosabban: szkriptelnek), amit csak akarnak. Pontosan erről szól a Decentraland, amiben ez a virtuális valóság az Ethereum blokkláncon fut.

Így néz ki a térkép. Minden egyes sötétszürke négyzet egy telket jelöl, míg a fekete telkek gazdátlan parcellát jelölnek. A világosszürkék utakat jelentenek. Ciánkék színnel az épp piacra dobott telkeket látjuk.

 Ha létező videójátékhoz szeretnénk hasonlítani, leginkább a Minecraft nevű népszerű videójátékkal tudnánk párhuzamot húzni. A Minecraft pedig egy virtuális Legónak felel meg, ahol a világban megtalálható elemekből bármit össze tudunk rakni.

 Az első elkészített város egyenesen a teremetésről, Genesis City-nek nevezték el és több mint 90.000 parcella létezik rajta. Túlnyomó részüknek már van tulajdonosa, így igyekeznünk kell ha még fel akarunk ugrani a virtuális ingatlanbuborékra.

A Marketplacen, azaz a piacon mindegyik telekről kapunk egy adatlapot, mintha csak egy block explorert böngésznénk. Itt nyomon tudjuk követni a legutóbbi vételárat is. A telek árát az utak vagy a zöld színnel jelzett közösségi terek közelsége nagyban befolyásolja.

Ezen a képen egy eladó telek részleteit látjuk. Felül a térképen piros ponttal az elhelyezkedését láthatjuk, középen a jelenlegi tulajdonos publikus kulcsát, a hirdetés idejét és a telek árát. Alul arról kapunk információt, hogy 7 hónapja vette meg azt a jelenlegi tulaj, akkor 298.000 MANA-ért, most pedig harmincszoros áron, 10.000.000 MANA-ért árulja.

A virtuális világban a cserebere egy kifejezetten a Decentraland igényeire kifejlesztett MANA nevű tokennel történik. A vételárakat természetesen befolyásolja a MANA dollárban kifejezett értéke is. Bár nem áll rendelkezésre szilárd adat, eléggé valószínűsíthetőnek tűnik, hogy a telekbirtokosok nagy része spekuláns és az áremelkedésre játszik.

 

A MANA token kapitalizációja és ára a kezdetektől a cikk megírásáig. (Coinmarketcap)

A projekt ICO-jára 2017 augusztusában és szeptemberében került sor. Nem egészen két hónap alatt sikerült 24 millió dollárt összekaparniuk az argentin fejlesztőknek.

Amit a belső gazdaság működéséről tudni kellett, azt felvázoltuk. De hogy lesz ebből játék? A válasz az, hogy lassan: a fejlesztés jelenlegi stádiumában a játék világát egy fejlesztői segédprogrammal tudjuk bejárni. Saját telkünket pedig ennek segítségével megtölthetjük nekünk tetsző 3D tartalommal, legyen az akár egy szimpla építmény, vagy valamilyen szkriptelt játék. A többiek tartalmát is látjuk: az első építmények, játékok és próbálkozások már megtalálhatóak, mindez akár VR-ben is.

A csapat már dolgozik egy webes alkalmazáson, amin keresztül az egyszerű júzer is egy kattintásra belecsöppenhet a világba és körbejárhatja azt.

A játék grafikájának a VR jelenlegi teljesítménye is gátat szab, ezért a legtöbb felépített építmény vagy karakter egy kicsit elnagyolt, rajzfilmes grafikával tárul elénk.

Screenshot a játékból

Ha mi magunk is szeretnénk alkotni, az előbb említett Software Development Kit ehhez minden lehetőséget megad a weboldalon található dokumentációval kiegészülve. Alapvető kódolási és 3D tervezési ismeretek nélkül viszont elég nagy kihívás lehet beleugrani. A mai videójátékokban megszokott kényelmes kezelőfelületben pedig egy ideig még nem reménykedhetünk. A hivatalos blogon szintén sok alkotóknak szánt tartalom jelenik meg.

“A Decentraland szkriptelési nyelve lehetőséget biztosít játék- és alkalmazásfejlesztésre és dinamikus 3d jelenetek készítésére. A nyelvet úgy alakítjuk a jövőben, hogy a fejlesztések széles palettáját tudja segíteni, beleértve a 3d objektumok készítését, textúrák betöltését, fizikai tulajdonságok beállítását, felhasználói interakciók programozását, hangok és fizetési lehetőségek beállítását. “

 

-Hivatalos blog

Néhány Youtube videó és kép megtekintése után látni a fantáziát a játékban. A belépési küszöb itt is elég magas és kérdés, hogy akit ilyen mélyen érdekel a 3d vagy játékalkotás, az miért pont egy decentralizált virtuális valóság berkein belül vágna neki egy munkának. A játék ugyanakkor még alfa stádiumban van, ezért nincsenek túl nagy elvárásaink: a koncepció érdekes, a megvalósítás eddig jól halad. Továbbra is figyelemmel követjük a Decentraland, az első decentralizált virtuális valóság alakulását.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img