Bitcoin forkok és utánzatok bemutatója II.

spot_img

…Folytassuk elemzésünket a mindenki által ismert leghíresebb BTC hardforkkal.

Bitcoin Cash

A Bitcoin Cash 2017 augusztus elsején született, miután a közösség nem tudott megállapodni abban, hogy megváltoztassák-e az eredeti Bitcoin Core kódot alapjaiban, vagy maradjanak a járt ösvényen. A Cash csapata ragaszkodott hozzá, hogy a blokkok méretét meg kell többszörözni, így megtöbbszörözve az elméleti áteresztőképességét a hálózatnak.

Hivatalos motiváció: A Bitcoin Cash hivatalosan kommunikált motivációja tehát a rendszer gyorsítása és a tranzakciós díjak csökkentése volt, mint általában. Azonban tény, hogy a kritikájuk jogos volt, tavaly év végén a BTC hálózat nagyon lelassulté s a tranzakciós díjak pár napig extrém magasságokba ugrottak. A Lighting Network és a meghiúsult Segwit fork is ezt a problémát kívánta/kívánja orvosolni kisebb-nagyobb sikerrel. Jelenleg a hálózat kifogástalanul működik, de ha majd újra extrém stressznek lesz kitéve, ki fog derülni, hogy a módosítások elegendőek lesznek-e.

Valódi motiváció: …A háttérben azonban sok más is húzódik. Mint ahogy az közismert, Egy egészen jól behatárolható üzleti körhöz köthető a BCH futtatása. Egyik ékes képvsielője ennek a társulásnak Roger Ver, korai BTC befektető, influencer, és a Bitcoin.com tulajdonosa. A legnagyobb bálna a történetben pedig a Bitmain, akik annak idején bitcoinjaik őrületes mennyiségét váltották át BCH-ra, hogy megteremtsék a sikerének alapjait. Úgy számoltak, hogy sokkal többet kereshetnek egy saját indítású, saját kontroll alatt tartott kriptopénzzel, mint a Bitcoinnal.

Egy szó mint száz, a motiváció: Jogos kritikák, de alapvetően nyereségvágy és hatalmi harcok.

Végkifejlet: A Bitcoin Cash-t nagyon sokan elutasítják a kripto közösségben, olcsó hamisítványnak tartva azt, és rengeteg ellenérzést keltett az is, hogy Verék számtalanszor próbálták úgy beállítani projektjüket, mintha az lenne a valódi Bitcoin. Mindemellett a valuta erős, a napi kereskedési volumene jelentős, és teszi a dolgát.

Hiába az utálat, a BCH valószínűleg nem megy sehova belátható időn belül, és le fogja követni a BTC árfolyam-mozgásait mindkét irányba, valószínüleg felnagyítva mind az esést, mind az emelkedést. Binance-n tud vásárolni belőle, aki kedvet kapott a portfóliója színesítésére.

Holnap folytatjuk a Bitcoin Private és Bitcoin Dark kriptopénzekkel.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img