A Paris-Saint Germain kriptopénzt indít

spot_img

A világ egyik legvagyonosabb labdarúgó klubja, a Paris-Saint Germain (PSG) saját kriptopénz létrehozásáról döntött nemrég. A cél a szurkolók további elköteleződése és bevonása a klub életébe, már amennyiben egy ilyen nagy múltú egyesület esetében lehetséges még fokozni a közönség szeretetét.

A francia topligában játszó csapat partnere a munkában a Socios.com, egy máltai blokklánc szolgáltató mely kifejezetten labdarúgó kluboknak nyújtott szolgáltatásokra specializálódott, ügyfeleik között már ott a Real Madrid és a Barcelona is. A gallok legnépszerűbbikének tartott csapata így nem első, semmiképpen sem egyedüli az innováció felé nyitó, első osztályban játszó egyesületek között.

2017-ben azzal került a világhírekbe a PSG, hogy rekord árat, 263 millió dollárt fizettek a brazil sztár, Neymar igazolásáért a Barcelonától. Van miből gazdálkodniuk, ugyanis egy katari befektetési alap szponzorálja a működésüket. A Socios platformja a közösségépítést szolgálja, a szó spanyolul tagot, társat jelent.

Nem a Socios az utolsó a láncolatban, üzemeltetőjük egy chiliZ névre keresztelt, sport irányú blokklánc projekteket fejlesztő cég, befektetőik között olyan nagy nevek is szerepelnek, mint a Binance, eddig 66 millió dollárnyi befektetést kalapoztak össze. Az ígéretek szerint a PSG tokenjével egyfajta szavazati jogot és természetesen brandelt termékeket érhetnek el a vásárlók.

A szavazatokat persze nem használhatják a rajongók kulcs, stratégia vagy üzleti döntések meghozatalára, beleszólhatnak azonban a mezek változataiba, a csapat zenéjének és egyéb külsőségeknek a részleteibe. Ezeken túl az MVP, a hónap játékosa, a jótékonysági projektekben való részvétel és egyebek is demokratizálódnak a tervezett tokenen keresztül.

A PSG vezetőinek közleménye szerint az üzemeltető cég tokenizálására nem kerül sor, viszont a szurkolók bevonásával tovább kívánják erősíteni a klubéletet a blokklánc segítségével. A PSG tokenjével a Socios platformján lehet majd kereskedni, de kizárólag a chiliZ saját tokenje, a CHZ ellenében lesz megvásárolható.

Ha most szeretnél bitcoint, ethereumot, ethereum classic-ot vagy litecoint vásárolni, mit a Coinbase használatát javasoljuk, megbízható, könnyen használható eszközről van szó. Egy gyors regisztrációt követően autentikáción is át kell esnünk, ehhez szükségünk lesz személyes iratainkra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img