A tulajdonosok zsebében kotorászik a PAX stabil coin kibocsátója

spot_img

Különös hírek láttak napvilágot a Paxos stabil coinjáról. A dollár értékét 1:1 arányban követő, Ethereum alapú tokeneket 4 hónappal ezelőtt vezették be, azt ígérve, hogy azokat a szokásos ügyfélazonosító eljárás után, bárki fiat pénzre válthatja a cég honlapján, az elmúlt héten viszont a személyazonosságot igazoló okmányokon felül, más adatok megadására is kötelezték, több ügyfelüket is.

A nagyobb összegű kifizetéseket kérőknek olyan információkat kellett megadniuk, hogy például miért érkezik olyan sok ETH a tőzsdéken vezetett számláikra, hol dolgoznak, mennyi az éves fizetésük, valamint hogy milyen kereskedési stratégiákat alkalmaznak. Ugyancsak tudomásunk van egy olyan esetről is, amikor egy 2.6 millió dolláros kiutalást azzal az indokkal utasítottak el, hogy a kifizetés “nem tenne jót a cég hírnevének”, ezzel ugyanis szemmel látható módon csökkenhetett volna a Paxos tokenek piaci kapitalizációja (market cap), ezért a kérelmet csak 1 héttel később teljesítették.

Az üggyel kapcsolatban megkeresték a cég igazgatóját is, aki szerint csak a gyanús számláknál fordulhatnak elő ilyen ellenőrzések, és az elmúlt 4 hónap során már 178 millió dollárnyi tokent váltottak készpénzre, ügyfeleik többsége pedig elégedett a szolgáltatásaikkal.

A most tüzetesebben átvizsgált számlák tulajdonosai bár végül hozzájutottak a Paxos oldalán beváltott pénzükhöz, ezután azonban mindannyiukat kitiltották az oldalról, ami érthetetlen, hiszen ha megfeleltek a cég által támasztott követelményeknek, akkor nem szegtek szabályt, ha viszont illegális tevékenségre utaló nyomokra bukkantak náluk, akkor a Paxos-nak kellett volna értesítenie a hatóságokat.

A startup a világ kriptós szempontból egyik legszigorúbban ellenőrzött régiójában, New York államban működik. Tokenjeiket első ízben 4 hónappal ezelőtt, 13 millió dollár értékben bocsátották ki, de jelenleg már 146 millió dollárnyi PAX van forgalomban és ök a 36. legnagyobb kriptopénz.

Stabilcoinok negyedéve

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img