Kudarcot vallott a Bitcoin Cash?

spot_img

500 nap, 17 hónap telt el a Bitcoin nagy vitát kiváltó forkja, a Bitcoin Cash (BCH) megjelenése óta. A coin eddigi életútja és piaci teljesítménye alapján úgy tűnik, hogy nem több, mint egy újabb az altcoinok sokasága közül. A BCH születése óta eltelt időben nem sikerült kihasználni a 8 MB-os blokkméretet, minden hangzatos ígéret ellenére.

Mind az arányosított, mind az abszolút értéken vett összehasonlításokban alulmarad a BTC-vel szemben, úgy tűnik a bányászok és a felhasználók is inkább maradtak a jó öreg bitcoin mellett. Néhány kiugrástól eltekintve a piac ítélkezett is a BCH felett és ez az ítélet nem túl kedvező.

BTC és BCH blokkméreteinek összevetése

A BCH megjelenésének eredeti célja az volt, hogy a Bitcoin rendszeréhez képest gyorsabb és hatékonyabb tranzakciókat tegyen lehetővé a blokkméret változtatásának segítségével, úgy tűnik ezt nem sikerült megvalósítani. A 8 MB-os blokkméret ígéretekhez képest a 2017 augusztusi fork óta 171 KB volt az átlagos blokkméret, messze alulmúlva a várakozásokat.

Összehasonlításképp a Bitcoin 934 KB-os átlag blokkmérettel működik az 1 MB-os kapacitása mellett. A BCH kapacitásának csupán 2,1 százalékát használja ki, átlagosan 18%-át éri el a nagy előd blokkméretének. Pedig ahogy említettük, a cél kifejezetten az volt, hogy nagyobb blokkmérettél tegye hatékonyabbá a tranzakciókat.

A tőkeérték (tőkekapitalizáció) terén sem sikerült még a közelébe sem érnie a bitcoinnak, csupán 3,6%-át éri el a nagy öreg azonos mutatójának. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő a BCH számára, az eddigi teljesítménye alapján nem biztos, hogy valaha komoly kihívójává válthat az első és mind a mai napig legismertebb kriptopénznek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img