A blokklánc feltámaszthatja a halott bannert?

spot_img

Aki valaha kattintott egy bannerre, az jól tudja… Bizonyára nincs köztünk olyan, aki valaha kattintott volna egy bannerre, legfeljebb véletlenül. Nem kell az online marketing díszdoktorává válnunk ahhoz, hogy tisztán lássuk: a banner, mint marketing eszköz komoly bajban van.

A 0,1%-os kattintási arány pokolian alacsony, még a különböző hirdetésekkel és ajánlatokkal karácsonyfaszerűen tarkított online térben is. Nem volt ez mindig így, a legenda szerint az internet első bannerét az AT&T telekom óriás helyezte el, mai szemmel döbbenetes, 44%-os átkattintási arányt elérve.

A első banner, mely megjelent az interneten

Az utolsó fennmaradt példányát megrágta az idő vasfoga vagy a múzeumi egerek, erősen pixeles, de legalább még elérhető. Egy átfogó kampány része volt, az AT&T különböző TV reklámokat is futtatott akkoriban, mindegyik a cég elkötelezettségét volt hivatott bizonygatni az innováció iránt.

Az egyik kisfilmből például megtudhattuk, hogy ha még nem küldtél faxot a tengerpartól (!), akkor hamarosan fogsz, ha nem fizettél még útdíjat anélkül, hogy lassítanod kellett volna, akkor hamarosan ezt is megteheted. Ahogy az lenni szokott, a nagybetűs jövő kapcsán az egyetlen dolog, amit pontosan eltaláltak az az, hogy az bizony lesz és jó lesz nekünk, legalábbis kényelmesebb.

Visszatérve a bannerekre, az AT&T akkor büszke lehetett az átkattintási értékekre, amiket elért, az azóta eltelt évtizedekben viszont kissé megváltozott a bannerek eredményessége. Vannak, akik 2016 környékére teszik a banner halálát, ahogy a sajtóközleményekben írni szokták: “mély fájdalommal tudatjuk, hogy XY méltósággal viselt hosszú betegség után szerda este elhunyt”.

Az okok összetettek, bizonyára szerepet játszik a tömegesség, egyes honlapok már a hőskorban is túltolták a biciklit, annyi bannert helyeztek el a felületeiken, amennyit csak tudtak, fontosabb azonban az okostelefonok tömeges elterjedése. A legtöbb banner viszonylag jól meg tudott jelenni egy-egy reszponzív oldalon, sokan viszont elkövették azt a hibát, hogy a céloldalt, amire az adott banner mutatott nem optimalizálták telefonokra, ezzel nagyban rontva a felhasználói élményt.

Arról nem is beszélve, hogy a hőskor óta az internethasználók száma is nagyot változott, ma egyetlen perc alatt több keresést indítunk a Google-ben, mint ahány internetező volt 1994-ben.

Az emberek elpártoltak a bannerektől, a marketingesek pedig más megoldásokat kerestek. Ráadásul a “banner ipar” nem kevés csalással terhelt, szegényebb országokban “élőerős klikkfarmok”, másutt botok torzítják, hamisítják a kattintási adatokat. Ezzel napi 51 millió dollár kárt okozva a hirdetőknek.

“Kattintásfarm” valahol Ázsiában.

Ráadásul a hirdetőknek a hirdetési platformoktól, a hirdetési felületek tulajdonosaitól és további szereplőktől kell információkat, számadatokat kérniük ahhoz, hogy optimalizálni tudják a bannereket. Nem feltétlenül a rossz szándék, sokkal inkább a nagyszámú szereplő miatt sok hiba csúszhat a folyamatba, gyakran hiteltelen számokból kell dolgozniuk a marketingeseknek.

Itt jön képbe a blokklánc, vannak startupok, amik az új technológia segítségével akarnak reformot hozni a területre. Kihasználva a blokklánc nyújtotta biztonságot és hitelességet, egy számos hitelességi és megbízhatósági problémával küszködő piac ideális terület lehet.

Egy blokkláncon tárolt adatok megmásíthatatlanok, kikezdhetetlenek és maradandóak. Nem csupán a futó bannerek eredményessége lesz hitelesebb, egy-egy új banner elkészítése során a felhasznált adatok is hűen tükrözhetik a felhasználói adatokat, ezzel lehetőséget teremtve arra, hogy eredményesebb hirdetések szülessenek.

Legalábbis ez az elméleti ígéret a bannerek megmentésére.

Az egyik versenyző, aki a banner ipar megmentőjeként, pontosabban az online hirdetések innovátoraként jelentkezett be a Zinc, ahogy az a kriptopénzek iparában már-már kötelező, a felhasználók természtesen jutalmat kapnak azért, hogy hirdetéseket nézzenek (vagy éppen elviseljenek). Jól járnak a hridetők is, hiszen a blokkláncnak hála hiteles, megbízható információkat kapnak ahhoz, hogy optimalizálják üzeneteiket.

A rendszer garanciát vállal arra, hogy minden egyes bannermegtekintés élő személytől származik, az sem titok, ZINC token üti a markát mindenkinek, aki részt vesz a rendszerben. A hirdetők bizalma is helyre állhat, hiszen az olyan rendszerekben, mint a Zinc már nem egy szerver adatainak hitelességében kell megbízniuk, hanem a blokkláncban.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img