Zuckerberg a blokkláncon tárolt személyes adatokról

spot_img

Saját profilján megosztott videójában a Facebook feje, Mark Zuckerberg egy másfél órás beszélgetést osztott meg. Mark, az internetes jog szakértőjének, a jogprofesszor Jonathan Zittrain-nek volt a vendége egy cambridgei beszélgetésen.

A beszélgetésen sok érdekes dolog hangzott el többek között az adataink kezeléséről, a kamuhírek elleni küzdelemről, a személyreszabott reklámozásról vagy a magánéletről az online térben.

Ami minket érdekel, az a blokkláncokról és általában a decentralizációról szóló rész. Lássuk mit mondott erről Zuck.

A Facebook első embere elárulta, hogy már gondolt rá, hogy az oldal login folyamatát blokkláncra helyezi, de még a részleteket nem dolgozta ki. A felhasználók egy blokklánc alapú bejelentkezési működéssel saját maguk irányíthatnák az adataik folyását. Különösen fontos lenne ez a harmadik féltől származó appoknál vagy a Facebook Connect-nél – ezzel a szolgáltatás tudsz pl. belépni egy másik weboldalon a Facebook profiloddal. Egy új decentralizált rendszer Zuck terve szerint fel tudná váltani a Connect-et.

„Fogod az adaaidat, egy decentralizált hálózatba tárolod őket és ezután különböző helyeken, oldalakon tudsz belépni ezekkel az adatokkal, így nem kell egy közvetítőre, vagy harmadik félre bízni az adatokat. El tudom képzelni, hogy ebben sok dolog vonzó lehet” – mondta Zuckerberg.

Azt hozzá kell tenni, hogy Zuckerberg látja a buktatókat is. Szerinte a decentralizált identitások elleni támadásokat és lopásokat sokkal nehezebb lenne feltartóztatni. Példának a Cambridge Analytica botrányt hozta fel, akik a Facebookról törvénytelenül szerzett adatok birtokába jutottak. A jelenlegi rendszerben a vállalat egy ilyen esetben elvághatja a rosszindulatú fél hozzáférését, hogy megakadályozza a további lopásokat. Egy blokklánc alapú rendszerben egy ilyen eset már nem lenne ilyen egyszerű – mondta Mark, ott valószínűleg nem lett volna mód arra, hogy elvágják a Cambridge Analytica hozzáférését. Egy rosszindulatú harmadik fél így még több kárt tudna okozni.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img