Kriptopénz adózási rendszert mutatott be az Ernst and Young

spot_img

Amióta világ a világ, pontosabban amióta léteznek kriptopénzek, azóta beszédtéma az adózás kérdése. Teljesen jogosan, hiszen ha legitim és széles körben elterjedt eszközként szeretnénk látni a különböző kriptopénzeket, akkor az adózás el- és megkerülhetetlen, nincs mese, kell valamilyen megoldás.

Az egyes országok többnyire a meglévő adótörvényeik “lehető legjobb” passzusai közé verték be a kriptopénzeket, hol pöröly, hol legalább gumikalapáccsal. Magától értetődő, amennyiben eladunk némi kriptopénzt, az elért bevételünk után adóznunk kell, ezzel a megközelítéssel csak az a baj, hogy a lehető legegyszerűbb, legkisebb erőfeszítést igénylő, szinte összecsapott megoldásról van szó.

Márpedig így nem fog menni, jóval összetettebb, részletgazdag, jól átgondolt adózási rendre van szükség a kriptopénzek kapcsán. Ha a politikai hatalmak még nem is, de a piaci szereplők úgy tűnik igyekeznek jó megoldást nyújtani a kérdésre, ennek szellemiségében lépett most a nagy múltú Ernst and Young (EY) is.

Az EY Crypto-Asset Accounting and Tax (CAAT) névre keresztelt szolgáltatása – kevésbé meglepő módon – az EY azon ügyfeleinek szól, akik rendelkeznek kriptopénz befektetésekkel. Mielőtt elmélyednek a részletekben, fontos adalék, hogy az EY nem titkolt célja piacvezetővé válni a blokklánc kötődésű szolgáltatások piacán, úgy tűnik egyetértenek abban, hogy komoly jelentőségűvé válik a terület a következő évek során.

A CAAT fontos része, hogy képes számos különböző forrásból, kriptopénztőzsdékről tranzakciós adatokat kérni, fogadni, feldolgozni, az IRS (az USA adóhatósága) számára előkészített jelentéseket nyújtani. Nem az EY az első piaci szereplő, aki a kriptopénz-adózás egyszerűsítését célozza, a Coinbase nemrég egy Inuit névre keresztelt céggel lépett partneri kapcsolatra, a “TurboTax” nevezetű platformjuk segítségével a kriptopénz vásárlók- és eladók könnyedén elkészíthetik vonatkozó adóbevallásaikat.

Az IRS nem mellesleg már 2014-ban kiadta irányelveit a BTC-re vonatkozó adózási szabályok kapcsán.

Majd 2018 során a kongresszus levélben szólította fel az adóhatóságot, hogy pontosítsa irányelveit, a terület jelentős növekedésére reagáljon, tisztázzon minden szükséges részletet. Azért is jelent meg az elvárás az IRS-el szemben, mert általános munkájuk során komoly figyelmet fordítanak az adóelkerülés megakadályozására, a kriptopénzek kapcsán viszont úgy tűnik nem voltak ezidáig kellően alaposak.

Lássuk, mi az, ami az USA-ban adóköteles, mi az, ami nem!

Adóköteles tevékenységek:

  • Bitcoin vagy bármely más kritpopénz eladása.
  • Bitcoin fiat pénzre váltása.
  • Kriptopénz használatával történő termék, szolgáltatás vásárlás.
  • Airdrop vagy fork során kapott kriptopénzek.

Nem adóköteles tevékenységek:

  • Bitcoin vásárlás a múltban anélkül, hogy értékesítenénk.
  • 15 000 USD alatti kriptopénz ajándék családtagnak, barátnak.
  • Nyugdíj megtakarításból vásárolt kriptopénz.

Ha még nem rendelkezel kriptopénzekkel, netán a portfóliódat szeretnéd bővíteni, mi az alábbi szolgáltatásokat, eszközöket ajánljuk kriptopénz vásárláshoz, tároláshoz, kereskedéshez:

◆ Ismerkedj meg a Binance-szel, ahol a legnagyobb likviditás és biztonság vár!

◆ Ezen a tőzsdén a shitcoin mennyország vár!

◆ Itt találhatsz olyan ‘kincseket’ melyek potenciális Binance listázás előtt állnak!

◆ Csekkold a Brave böngészőt, mely BAT tokennel jutalmaz ha aktívan használod azt!

◆ Tárold biztonságban kriptopénzed a Ledger Nano S hardver tárcával! Részletes bemutatást megtalálsz róla a videóink közt!

◆ Tanulj a legjobbaktól! Ismerd meg a grafikonok elemzését a tradingview platformja felhasználóitól!

◆ Érdekel a CFD-kkel és ETF-ekkel való kereskedés? Akkor az XTB lesz a kedvenc platformod hozzá!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img