A robotok már köztünk járnak

spot_img

A budapesti Práter utca egyik éttermében jártunk, hogy megnézzük magunknak Magyarország első vendgélátóhelyét, amiben már robotok (is) dolgoznak. Érdekes, sőt, kifejezetten szórakoztató élmény volt, a robotika jelene – legalábbis ami a hétköznapokba eljuthat – egyelőre inkább aranyos, mintsem meghökkentő, a jövő iránya mindenesetre kristálytisztán látszik.

Már a bejáratnál két robot fogad bennünket, egy nagyobb és egy gyermekméretű, a mellkasukra helyezett tablet pontos célja nem derült ki, hiszen nem volt beállítva sem angol, sem magyar, így jobb híján csak véletlenszerűen megtaláltuk a fotóalbumot, átpörgettünk néhány korábbi képet. Első élményünk, a fogadóbizottság értelmetlennek bizonyult.

Munkában a két robotfelszolgáló egyike, két tálcájával egyszerre 2-3 embernek elegendő ételt és italt tud kivinni.

Leültünk és vártunk, az hamar feltűnt, hogy egy gombostűt sem lehet leejteni, meglehetősen sikeresnek tűnik a hely. Megérkezett egy nagyon kedves és kifejezetten csinos fiatal lány, a szeme és a bőre alapján biztosak lehettünk abban, hogy ő hús-vér ember. Felvette a rendelésünket majd némi várakozás után láthattuk, ahogy az egyik munkatársa egy várakozó robot tálcájára teszi az italokat, meghatározza, hogy hova (melyik asztalhoz) menjen, kötelességtudóan el is indult.

Miután megérkezett az asztalunkhoz, le kellett vennünk a tálcájáról az italokat, ekkor vált világossá, hogy ezek a robotok egyelőre guruló tálcaként funkcionálnak, semmi másra nem alkalmasak. Ez viszont távolról sem von le a hely- és az élmény értékéből, percenként sok tucat fotót készítenek a vendégek, az ételek jók, a humán alkalmazottak kedvesek. Miután megérkezett az asztalunkhoz és átvettük az ételeket vagy italok, a karja megérintésével küldhettük vissza a várakozási helyére.

Társa éppen visszatér egy sikeres felszolgálásból. Ezt a robotot valamiért folyamatosan töltenie kellett a humán kollégáinak, valószínűleg közel járt a teljes lemerüléshez. Többek kellene pihenni!

Kissé komikus volt, amikor az egyik robot valamiért letért az egyenes útról, majd nekiment egy hölgy székének és látszólag bármiféle ok nélkül elkezdte tolni. A hölgy felállt, a robot végül abbahagyta a szék esztelen tolását és megfordult, ismét értelmetlen irányt vett. Végül az üzletvezető jobb belátásra térítette, némi noszogatás után újra a kijelölt, ésszerű útvonalon haladt oda-vissza a felszolgálórobot.

Ugyanis az étterem padlóján egy kijelölt, más építőanyagokból kirakott útvonalat követ, mint utóbb kiderül, amikor megbolondul, akkor a széktámlákra akasztott kabátok zavarják meg a látását, azok ugyanis benyúlnak a kijelölt útvonalába. Ottlétünk alatt ez másodszor is megtörtént, négy kávéval és három szelet tortával közlekedett az egyik robot, letért az útjáról, először kiöntötte a kávékat, majd megfordult és elindult a kijárat felé.

Lehet, hogy a szabadságát kereste.

Az apró bakik ellenére mindenkinek ajánljuk, hogy ellátogasson az ország első éttermébe, melyben robotfelszolgálókkal találkozhat. A fizetéshez is egy emberi alkalmazottnak kellett kijönnie az asztalunkhoz, pedig milyen egyszerű lenne egy kriptopénz tárca címet QR kódként elhelyezni a robotok tabletjén!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img