A kripto közösség is segít a Notre-Dame helyrehozatalában

spot_img

Mint ismeretes, néhány nappal ezelőtt lángra kapott a párizsi Notre-Dame katedrális. A világhírű épület katasztrófája az egész világot megrengette, bár a tüzet néhány óra alatt sikerült eloltani, a kár sem végzetes. Nem ez volt az első alkalom, hogy a több mint 800 éves épület bajba kerül, a történelem viharai alaposan megtépázták a gótikus építészet remekművét.

A tetőszerkezet megsemmisülését látva már az első nap több száz millió euró adományt küldtek tehetős családok, vállalkozók, elsősorban Franciaországból, mára ez az összeg meghaladta az egymilliárd eurót. Külön érdekesség, hogy az Assasin’s Creed névre keresztelt videójáték alkotói felajánlották egy korábbi kiadásukhoz készült 3D modelleket, hiszen az épület élethű mása megjelenik, mint a történet egyik helyszíne.

A modellek azért lehetnek hasznosak az újjáépítésben, mert egyszerűen nincs elég információ arról, hogy hogyan is nézett ki a tetőszerkezet.

Lélegzetelállító játékmenet az Assanin’s Creed Párizsban játszódó epizódjából, hősünk a Notre-Dame tetején is mászkál.

Nem csupán a játékgyártók igyekeznek nagyvonalú felajánlásokkal segíteni az előreláthatólag 5-10 évig tartó rekonstrukciós munkát. Légitársaságok ajánlották fel a résztvevők ingyenes utaztatását, erdőtulajdonosok fáikat, feltéve, hogy a környezetpusztítás következtében nem tűntek el végelegesen azok a fák, amik alkalmasak arra, hogy kivágják azért, hogy a tetőszerkezetben szolgálhassanak.

Nem maradhatott ki az adakozásból a kriptopénz-közösség sem, egy francia kripto-blogger bitcoin adakozást kezdeményezett, a hírek szerint csupán 1000 dollárnyi BTC érkezett eddig. Komoly felkészültséggel és természetesen összehasonlíthatatlanul nagyobb eléréssel a jól ismert Binance is igyekszik kivenni a maga részét a marketing jótékonysági versenyben.

“Rebuild Notre-Dame” néven fut a projekt, április 16-án jelent meg az erről szóló tweet, mely tartalmazza az adakozáshoz szükséges linkeket is:


Changpeng Zhao, a Binance első embere kisebb konfliktusba is keveredett a tweet alatti kommentszekcióban, az egyik látogató ugyanis a sokak – és egyre többek – által képviselt véleménynek adott hangot, miszerint sokkal jobb helye is lenne annak a tengernyi pénznek, amit az épületre fordít most a világ. “Inkább iskoláknak adakoznék…” írta az ismeretlen, mire a milliárdos kínai vállalkozó annyit írt, hogy: “Tedd meg, remélem megteszed.”, hozzátéve, hogy a kettő (a katedrális és az iskolák segítése) “nem zárja ki egymást”.

Cikkünk születésekor mintegy 16 000 dollárnak megfelelő kriptopénz-adomány érkezett, 61 adakozótól.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img