Napi 11 új kriptopénz ATM áll szolgálatba

spot_img

Az USA 19 államának összesen 2000 új boltja csatlakozik a Coinstart bitcoin ATM üzemeltető partnerei közé, elérhetővé téve egy-egy gépet az üzletben. Három szereplő boltjairól van szó, ezek a Shaw’s, a Jewel és a Save Mart. Legfeljebb 2500 dollárért vásárolhatunk bitcoint az automatákból, érméket nem, csupán bankjegyeket fogadnak el. Izgalmas, de korántsem egyedülálló hír.

A Statista összefoglalója szerint ugyanis jelenleg 4518 bitcoin ATM van világszerte, 2016 áprilisában, alig három évvel ezelőtt még csupán 578 volt ez az érték. Egy másik forrás, a kriptopénz ATM-ek figyelésére specializálódott Coin ATM Radar szerint is négy és fél ezer ATM van jelenleg világban, az ő értékük egészen pontosan: 4674.

Érdekes, hogy ők 2013-ig nyúlnak vissza, információik tanúsága szerint az év novemberében még csupán egyetlen egy ATM létezett, decemberre viszont már eljutottunk háromig. Az oldal különlegessége, hogy a közelmúlt adatai alapján becslést láthatunk a “kriptopénz ATM telepítési sebesség”-re, vagyis megtudhatjuk, hogy milyen ütemmel bővül az ATM-ek száma, jelenleg:

napi 11 új kriptopénz ATM áll szolgálatba.

Észak-Amerika dominál, a jelenlegi ATM-ek 72,8%-ának otthont adva, a második helyen Európa áll, 22,8%-al, Ázsia csupán 2,5%-ot ér el, de az Óceánia néven ismert térségben is van 22 gép, ezzel 0,5%-át teszik ki a teljes értéknek. Hazánk jelenleg 14 automatával rendelkezik, ezzel 0,3%-ot érünk el a globális tortából.

Ez nem feltétlenül rossz érték ahhoz képest, hogy Magyarország jelenleg az emberiség 0,13%-át adja. Más képet fest azonban rólunk a tény, miszerint a szomszédos, területében kisebb Ausztriában 273 ATM található. Persze nem minden a terület, hiszen a mind Magyarországnál, mind Ausztriánál nagyságrendekkel nagyobb Kanadában is “csupán” 628 gép kapott eddig helyet.

A gazdasági fejlettségéről, pénzügyi központjairól híres Egyesült Királyságban csak 217 helyen vásárolhatunk kriptopénzeket készpénz ellenében. Visszatérve a mi helyzetünkre, nem biztos, hogy 14 géppel szégyenkeznünk kell, hiszen a nálunk jóval nagyobb, némiképp magasabb életszínvonalú Olaszországban jelenleg mindössze 35 gép van.

Botswanában járva például egyetlen egy lehetőségünk van kriptopénzt venni.

A gyártókat áttekintve azt láthatjuk, hogy tíz cég dolgozik a piacra, ebből kettő, a Genesis Coin és a General Bytes dominál, előbbi a piacon lévő gépek 31,4%-át adva, utóbbi 30,9%-al járul hozzá a globális automatákhoz. A harmadik piaci szereplő, a Lamassu is csupán 9,6%-al van jelen.

A kriptopénz ATM-ek globális helyzetét továbbra is figyelemmel kísérjük, csatlakozz Discord csatornánkhoz, ne maradj le semmiről!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img