Készülnek a stake-elhető ETH-ra, bizakodik a piac?

spot_img

Az Ethereum fejlesztői pár napja elindították az Ethereum 2.0 teszthálózatát a publikum számára is.

Az Ethereum 2.0 a jól ismert Ethereum, a világ legnagyob decentralizált alkalmazás platformjának továbbfejlesztett verziója, ami nagyobb biztonsággal, szélesebb decentralizációval, magasabb teherbírással és így kiterjesztett üzleti felhasználással fog bírni. Nem utolsó sorban átáll PoW-ról Proof of Stake-re, vagyis az éles indulás után többé nem lehet bányászni, csak sztékelni az ethert.

Ez viszont még odébb van, a staking megjelenése alsó hangon még fél évet vesz igénybe, az egész 2.0 fejlesztése is eltarthat 2021-ig.

Az átállás nem a szokásos módon, hard forkkal fog végbemenni, hanem egy ún. egyirányú okos szerződéssel, amit áthelyezi az ethereket a továbbfejlesztett hálózatra. Hogy az egyszerű ether birtokosnak lesz-e dolga bármivel, azt egyelőre nem tudni.

Az is kérdéses, hogy mennyire lesz jó üzlet stake-elni az ethert a hálózaton. A pontos számokon most is dolgoznak Vitalikék, azonban a legutóbbi tervek szerint 32 darab ETH lesz a minimális letét, amire 5%-os éves kamatot kap a validator futtatója. Jelenlegi árakon számolva kb 5400 dollárba kerül majd 32 ETH megvásárlása, ami után 270 dolláros kamatra számíthatunk évente, már amennyiben nem változik negatív irányba a dollárérték az idő közben.

ETH/BTC, 1W

Eközben a dollár ellenében folyamatosan nő az ether értéke: a decemberi negatív hírek,a fejlesztési csúszások, a leépítések és a hájp hiánya miatt akkor 100 dollár alá is benéző kriptopénzt ma már 170 dollár körül cserélik. Bitcoin ellenében viszont az ether ára két éve nem látott mélységben van: egy ETH kb. 0.028 BTC-t ér. Tapasztalt trédereink a Discordon rövid távon 190 dollárra várják az ethert. Kereskedéssel kapcsolatos beszélgetésekért és prémium kereskedési tippekért nézz fel.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img