ChainLink: Amazon, SWIFT, Google, Oracle. Kell ennél több?

spot_img

A napokban jelentették be a ChainLink (LINK) és a világ egyik legnagyobb üzleti felhasználók számára fejlesztő szoftvercége, az Oracle Corporation közötti együttműködési megállapodást. Mielőtt ennek részleteibe belemennénk, egy kicsit kinagyítunk és távlataiból tekintjük át a ChainLink által eddig elért eredményeket.

Maga a ChainLink egy decentralizált Oracle szolgáltatás létrehozásán dolgozik. Az Oracle egy relatíve új koncepció, ami leginkább az okos szerződések alkalmazása esetén hasznosítható.

Az Oracle Corporation és a ChainLink “Oracle” szolgáltatásának az elnevezései megegyeznek egymással és ez megtévesztő lehet,  de ebben az esetben két teljesen különböző dolgot jelentenek.

Az okos szerződések megjelenésével, a blokklánc technológia a tranzakciók nyilvántartásánál már sokkal komplexebb feladatok megoldására is alkalmassá vált, azonban a lehetséges felhasználás területeit továbbra is behatárolja, hogy a szerződések kizárólag csak a saját blokkláncaikon tárolt adatokkal képesek dolgozni és a külső forrásból származó információkkal nem tudnak mit kezdeni.

A ChainLink erre nyújt megoldást és a már fentebb is említett Oracle segítségével, hídként köti össze a ma használt programalkalmazási felületeket (API) az okos szerződésekkel, vagyis “a régi világot az újjal”. Az ebből eredő felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen, különösen hogy a jövőben már nemcsak a telefonjaink, de az autóink sőt a városaink is okosak lesznek, amik milliónyi szenzoron keresztül állandó kapcsolatban fognak állni egymással és a különböző szolgáltatásokat nyújtó cégekkel, vállalatokkal.

A ChainLink már eddig is olyan neves partnerekkel dolgozhatott együtt, mint például a globális bankközi utalásokat felügyelő rendszert kezelő SWIFT, de nevük nemrégiben szóba került az Amazon saját blokkláncának, a Quantum Ledgernek a bejelentése során is.

ChainLink a 39. és 41. perc környékén

Ennél már sokkal hosszabban és a részletekbe is belemenően ismertette a LINK lehetséges felhasználási területeit a Google blogján nemrégiben megjelent bejegyzés, aminek első mondata így hangzik:

“A blokklánc alapú protokollok és technológiák integrálása sokkal gyorsabban végbemehet, ha azokat képesek leszünk összekötni a már meglévő, modern internet (felhő) alapú szolgáltatásainkkal.”

Az, hogy a világ első számú tech vállalata mélységében foglalkozik egy kriptopénzzel és a köré épülő technológiával, hatalmas elismerésnek számít és valószínűleg nem túl vad feltételezés az sem, hogy a jövőben akár sokkal szorosabbá is válhat majd a két fél közötti együttműködés.

Ami a bevezetőben említett Orcale Corporation-t illeti, a LINK-kel kötött megállapodásuk az üzleti ügyfeleik számára fogja lehetővé tenni, hogy adataikat egy blokklánc alapú, okos szerződések által felügyelt rendszerben értékesíthessék mások számára. Tekintettel arra, hogy századunk legfontosabb erőforrásaként legtöbbször már nem az olajat vagy más kézzelfogható árucikket, hanem az adatot szokták megnevezni, a ChainLink és az Oracle ezzel egy teljesen új, igényekre szabható és biztonságos, a hozzáférési jogokat előre meghatározott feltételek szerint kontroll alatt tartó, globális “adat piac” létrehozásának alapjait teheti le.

Az Oracle alig néhány héttel ezelőtt jelentette be azt is, hogy a Microsofttal közösen fogják létrehozni az első “multifelhőt”, vagyis képesek lesznek zökkenőmentes átjárást és adatszolgáltatást biztosítani a két világcég által működtetett felhőplatformok (Oracle és Azure)  között, ami újabb felhasználási területeket nyithat majd meg a ChainLink előtt.

Az elmúlt évek adatkezelési botrányai jelentős szerepet játszottak abban, hogy mára egyre szigorúbb előírásoknak kelljen megfelelniük a különböző weboldalaknak és az online begyűjtött adatokkal bármilyen formában találkozó cégeknek, valamint azok dolgozóinak. Az ezekkel kapcsolatos visszaélések már nem egyszerűen csak bírósági ügyeket és súlyos pénzbüntetéseket, hanem hatalmas közfelháborodást kiváltó PR katasztrófákat is jelenthetnek.

A ChainLink a vele együttműködő globális konglomerátumokon keresztül megszámlálhatatlanul sok üzleti szereplő számára nyújthat majd megoldást a fenti problémákra, ami az egész blokklánc és kriptopénz piac legnagyobb nyerteseinek egyikévé teheti. A LINK-et bármilyen hosszú távra szóló kriptovaluta portfólió összeállításánál érdemes számításba venni, tokenjeik többek között a Binance kínálatában is elérhetők.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img