Feketepiacok, BTC árfolyam, Libra – Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója kommentálta az elmúlt hét eseményeit

spot_img

A kedd reggeli Millásreggeliben Debreczeni Barnabás, a MrCoin.eu alapítója kommentálta az elmúlt hét történéseit. A következőkben a vele készült interjút olvashatjátok el.

Ha olvasás helyett inkább meghallgatnád az adást, klikkelj a lejátszásra. Az interjú 01:13:30-tól kezdődik.

Az elmúlt héten is sok dolog történt a kriptopénzek világában, mivel kezdjük?

Talán kezdjük az illegális felhasználással. Gyakori téma, hogy kapcsolat van a kriptopénzek, a bűnözők és az árnyékgazdaság között, de a Chainalysis közelmúltban végzett tanulmánya szerint, a bitcoin tranzakcióknak csak kevesebb mint 1%-a köthető illegális tevékenységhez, ami elég nagy visszaesést jelent. Anno amikor a Silk Road elindult, ez volt az első nagy online feketepiac, ahol füvet, kokaint és más kábítószereket…

és vesét…

lehetett venni. És igen a korai időkben a szervkereskedelem és a gyilkosságok is az oldalon megvásárolható szolgáltatások részét képezték, de azért ezeket elég hamar letiltották. Szóval akkoriban a bitcoin tranzakciók 7-8% -a ment ezeken a piacokon keresztül, ami jelentősen visszaesett. De ez teljesen logikus is, hiszen ki akarna olyan pénzért drogot venni, ami maximálisan visszakövethető és viszonylag transzparens.

Debreczeni Barnabás

A normál készpénznek, a dollárnak, az eurónak vagy a fontnak hány százaléka mehet keresztül valamilyen illegális piacon? Úgy tudom voltak olyan vizsgálatok, amik azt mérték, hogy mennyire szennyezettek ezek a pénzek különböző drogokkal.

Igen, ha jól emlékszem a bankjegyek 10%-án találtak valamilyen kokain maradványt. Magyarországon egyébként a rejtett gazdaság nagysága a GDP 20-25%-a között lehet. Egy két évvel ezelőtti tanulmányt találtam erről, amiben ezt nagyjából 10 000 milliárd forintra becsülték. De logikus is, hogyha valaki drogkereskedésre visszakövethetetlen készpénzt is használhat, akkor inkább azt és nem a bitcoint fogja előnyben részesíteni.

És ezek a statisztikák mennyire megbízhatóak? Az internetes fekete piacoknál ez nem csak egy becsült adat lehet?

A Chainalysis gyakorlatilag a Bitcoin megszületése óta létezik. Több ezer node-ot futtatnak és nem csak publikus, hanem privát forrásokból származó adatokkal is rendelkeznek. Ott vannak minden fekete piacon, figyelik a wallet címeket, próba tranzakciókat indítanak és ebből különböző adatelemző módszerek segítségével tudják összerakni a teljes képet. Az ügyfeleik ezért tipikusan a “3 betűs ügynökségek” és a titkosszolgálatok közül kerülnek ki.

Nézzünk rá a piacra is. Megnőtt a volatilitás, és a $10 000 – $14 000-es szintek között most elég sok minden történik. Mintha ennek a sávnak közepét hagyná el az árfolyam fölfelé.

Most $12670-on vagyunk, $10 000 és $13 000 között oldalazunk. Mondjuk a hagyományos piacoknál elég furcsa lehet egy 25-30%-os konszolidációs zónáról beszélni, de az elmúlt hónap során duplájára emelkedett az árfolyam. Nagyon gyorsan törtünk ki az előző szintekről és talán túl gyorsan akartunk előre törni. Én még nem zárnám ki, hogy lesz egy visszateszt $9000 környékéig de azt sem, hogy ez lesz az utolsó olyan alkalom, amikor 4 számjegyű dollár árfolyamon vásárolhatunk BTC-t. Az elemző portálok azért általánosságban egyetértenek abban, hogy túl gyors a mostani emelkedés.

Az viszont már biztos, hogy a medve piac hivatalosan is véget ért. A medve piacon a BTC és az összes altcoin együtt mozog, mert mindenki a bitcoint figyeli. Amikor viszont elkezd ez az olló szétnyílni és megváltoznak a korreleációk, akkor az már az éledező bikapiacra utal.

Akkor még nézzünk rá egy másik visszatérő témánkra, a Facebook Librára.

Három hete vagyok kint a Szilícium völgyben, de mindenki erről beszél, még az olaj- és gázipari vezetők is. Teljes az őrület és nagy a megosztottság. Az történt, hogy az amerikai képviselőház küldött a Facebooknak egy moratóriumot, hogy “légyszíves állítsátok le a fejlesztést és gyertek el hozzánk, hogy kikérdezhessünk benneteket az adatvédelemmel, kereskedelemmel, monetáris politikával és nemzetbiztonsággal kapcsolatos aggályainkról.”  A Facebook erre egyelőre még nem válaszolt, de az amerikai állam részéről azért ez egy jogos kérés lehet, hiszen a kriptopénzekkel és a Facebookkal kapcsolatban is nagyon sok kritika látott már napvilágot.

Ami szerintem a legérdekesebb ebben az egészben, hogy eljutottunk egy olyan pontra, hogy az államoknak el kell viselniük, hogy a monetáris politika területén versenytársak bukkantak fel és akár tetszik nekik, akár nem, mostantól versenyezniük kell a piaci szereplőkkel.

És nem csak az államoknak, hanem a pénzintézeteknek is.

Abszolút. És ha belegondolunk, akkor ha nem GDP-ben, hanem emberek számában nézzük, akkor a Facebookot a két milliárd felhasználójával a világ legnagyobb gazdaságának is nevezhetjük. Ez egy teljesen úgy gazdasági berendezkedés előfutára lehet, aminek nem a fizikai határok és a koordináták szabják meg a határait. Meglehet, hogy egy olyan szerepjátékokban és könyvekben vízionált jövő felé tartunk, amit már nem a nemzetállamok, hanem az óriásvállalatok fognak uralni.

Mondjuk az is érdekes kérdés lesz, hogy a Facebooknak sikerül-e majd maga mellé állítania egy ismert gazdasági szereplőt, mert akkor könnyen megváltozhat a Libra megítélése.

A VISA és a Mastercard már 20 másik céggel együtt támogatja őket, a tárgyalások során ezért komoly lobbierő segítheti majd a Facebookot.

Ha szívesen hallgatnál a fentihez hasonló interjúkat, tekerj a 90.9 Jazzy Rádióra, ahol kedd reggelenként a MrCoin.eu képviselői és a Millásreggeli stábja kommentálja a kriptovilág legfontosabb történéseit.

MrCoin.eu: Raskó László kommentálta az elmúlt hét fontosabb történéseit

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img