Árfolyamingadozások: a bitcoin egy éjszakai bagoly

spot_img

A bitcoin árfolyama erősen volatilis, azaz sérülékeny, ezt mindenki tudja, aki egy kicsit is jártas a kriptopénzek világában. Sőt, a “nem válhat fizetőeszközzé”, illetve a “bizonytalan az egész” kezdetű – nem minden alap nélküli – argumentumok is pontosan az árfolyam nagymértékű ingadozásából indulnak ki.

A “klasszikus” piacokon, péládul a forex esetében napi 0,5-1, netán 2-3, extrém esetben 3-5% a napi árfolyammozgás, ehhez képest egy kriptopénz mozoghat akár napi 10-15, sőt, napi 15-20%-ot is egyik, vagy másik irányba.

Bár mint szinte mindenre, erre is van ellenpélda, a tavalyi év elhúzódó pangása során voltak olyan időszakok, amikor a bitcoin kevésbé volt volatilis, mint sok klasszikus eszköz.

A BTC most olyan stabil, mint az Apple részvény

Az árfolyammozgás a kereskedőknek természetesen kedvez, hiszen a shortolás, vagy valamely másik technikával bevételt érhetnek el, ha jókor, jó érzékkel vásárolnak, majd adnak el.

De vajon hogy néz ki az árfolyammozgás napon belüli időbelisége?

Ennek járt utána a Long Hash, először is azt vették figyelembe, hogy szemben a klasszikus tőzsdékkel, a kriptopénz piacokon nem létezik “tőzsdezárás” megállás nélkül, szó szerint a nap huszonnégy órájában lehet kereskedni. A Coinbase BTC árait vizsgálták egy két éves periódus során, 2017 július 6. és 2019 július 2. között.

Minden óra legmagasabb, és legalacsonyabb értékét, azaz bitcoin árfolyamát tekintették át, majd összevetették a nap többi huszonhárom órájának legmagasabb, és legalacsonyabb értékeivel. A kutatás eredménye az alábbi ábra, azoknak a napoknak a számát mutatja be a vizsgált időszakban, melyek során egy adott óra legmagasabb (rózsaszín), és legalacsonyabb (kék) értékei egyben az adott nap legmagsabb, és legalacsonyabb értékei voltak.

Az UTC (Universal Time Coordinated) “időzóna” szerint történt az elemzés, mint kiderült éjfél, és hajnali egy között mutatja a legnagyobb ingadozást a bitcoin árfolyama. Felmerül a kérdés, hogy mégis miért. A válasz valószínűleg az, hogy ebben az időszakban van késő délután-este észak-amerikában, illetve a munka kezdete ázsiában.

Az ázsiai kereskedők ekkor reagálnak a nap első híreire, az észak-amerikaiak pedig reagálnak az ázsiaiak reakcióira, nem sokkal később.

Érdemes megnéznünk az ábrát ismét, a második “helyezett”, vagyis a második legmozgalmasabb óra éjfél, vagyis a 23.00 és 24.00 közötti időszak, ezt követi a még több kilengést produkáló időszak, a már említett 24.00 és 01.00 közötti.

A Long Hash munkatársa kiemeli, hogy mindezek fényében igaznak tűnik a brókerek régi mondása, miszerint a piaci időzítésnél fontosabb a piacon eltöltött idő, hiszen az időzítés, a megfelelő időpillanatban való vásárlás – egy napon belül legalábbis – szinte lehetetlen. Ellenben ha valaki három évvel ezelőtt vett bitcoint, majd mostanáig tartotta, az jelentős nyereségre tehetett szert.

Mondd el a véleményed a fentiekről egy komment formájában!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img