Kriptós cégek a Facebookot vádolják az elmaradt bevételek miatt egy csoportos perben

spot_img

Ausztráliában egy csoportos kártérítési pert kezdeményezett egy ügyvédi iroda. Világszerte azokat a cégeket és startupokat fogták össze, akiknek megfogható hátrányuk származott abból, hogy a Facebook válogatás nélkül tiltotta be a kriptóval kapcsolatos reklámokat 2018 elején. A Facebook mellett kisebb mértékben a Google-t és a Twittert is vádolják.

„A Libra leleplezte, hogy a Facebook képmutatóan és tisztességtelenül járt el” – szögezte le Andrew Hamilton ügyvéd, a károsultak fő képviselője.

Elmondásuk szerint a Facebook egy kalap alá vette az átveréseket és a tisztességes projekteket is, ami miatt ügyfeleinek komoly kárt okozott, miközben saját kriptopénzét fejlesztette – ez pedig a piaci versennyel teljesen ellentétes. „Le akarták tiltani az új kriptós projekteket, miközben ők maguk akartak belépni az iparba” – tette hozzá.

A Facebook 2018 január 30-án vezetett be egy mindenre kiterjedő reklám tiltást a kriptopénzek kapcsán. Akkor úgy nyilatkoztak, hogy a hétköznapi befektetőket szerették volna megvédeni a csaló ICO-k rohamától, ami akkor robbanásszerű mértéket öltött. Azonban nem csak az ICO-t lefolytató projekteket, hanem szinte mindenki mást is érintett a reklámok letiltása: médiatermékeket, PR cégeket, konferenciákat és különböző kriptoval kapcsolatos üzleteket.

A Facebook reklámpiac behemótja, aminek óriási elérése van. A Facebookon letiltott reklámok szinte halálosak lehetnek egy-egy vállalkozás számára.

A benyújtott csoportos kereset tagjai közül néhányan megszólaltak a Decrypt kérésére. „Az én cégemnek sosem volt ICO-ja, sosem volt tokenje és nem is adott el semmit egy szolgáltatáson kívül” – mondta On Yavin, a Cointelligence alkotója. Amikor megkerestem őket, csak annyit feleltek, hogy „Ez egy kriptós vállalat, ezért bannolunk. Következő próbálkozásom a Google-nál volt, ők azzal jöttek, hogy csak akkor tudok hirdetni, ha a vállalat szabályozva van, ezért le kellett tiltaniuk. De a honlapom egy adat és információs portál volt, miért kéne ezt szabályozni?”.

Egy másik károsult elmondása szerint 80 000 dolláros kárt szenvedett, amikor a Facebook, a Google és a Twitter is nagyjából egyidőben letiltotta a hirdetés lehetőségét. Shane Liddell egy floridai kriptós konferenciát rendezett, amire az első pár napban eladott 300 jegyet. A tiltás után a jegyeladások gyakorlatilag leálltak. Liddell komolyan befektetett a konferenciába, az előkészületek, a szállásfoglalások és a terembérlés kb. 80 000 dollárjába került.

Egy károsult arról panaszkodott, hogy nem tudta hirdetni afrikai jótékonysági akcióját, egy másik pedig szabadúszó szoftverfejlesztőként nem tudott új ügyfelekhez jutni.

Rajtuk kívül még több száz, főleg kisvállalkozó csatlakozott a csoportos eljáráshoz. A JPB Liberty ügyvédi iroda segítségével egy 500 milliárd dolláros kártérítésben reménykednek a Facebooktól, a Google-től és a Twittertől.

A Facebook 2018 májusában kissé finomított a tiltáson. Akkor megengedte, hogy hírek, oktatási anyagok és rendezvények hirdethetőek legyenek. Azonban a különböző szolgáltatásokhoz vagy kriptopénzek adásában és vételében érdekelt cégek továbbra is írásban kell, hogy a Facebook-hoz forduljanak, akik a hitelesség, a szabályozás és más tényezők mentén hoznak döntést.

Az ügy egyébként több kérdést is felvet. Hibáztatható a Facebook, hogy nem tudott különbséget tenni a rengeteg átverés és a valós projektek között? Valóban károsultak a tulajdonosok, vagy csak a csoportos per lehetőségével szeretnének élni, hogy egy kis pénzhez jussanak? Írd meg kommentben a véleményed.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img