Mi az az Ethereum Gas?

spot_img

Ha próbáltál már valaha Ethert vagy ERC-20 kompatibilis tokeneket utalni, talán veled is megesett, hogy a tárca amit használtál kiírta, hogy nem rendelkezel megfelelő mennyiségű Gas-sal és ezért nem hajtotta végre a tranzakciót. A következőkből azt tudhatod meg, hogy pontosan mi is az a Gas és miért van szükség rá?

Az Ethereum hálózaton futtatott decentralizált alkalmazások és okos szerződések működtetése számítási kapacitást igényel, amit a blokkláncot működtető bányászok biztosítanak. Az Ethereum blokklánc kriptopénze az Ether, de mivel ez hirtelen árváltozásokra képes, nem alkalmas arra, hogy fix elszámolási egységként szolgáljon a felhasznált erőforrások díjának kiegyenlítésekor. Ennek a problémának a kiküszöbölésére vezették be a Gas-t, amit legkönnyebben úgy tudtok elképzelni, mint például az elektromos áram fogyasztásotokat mérő kilowattot. Bár Magyarországon forintot használunk a fizetésre, a villanyórán mégsem forintban, hanem kW-ban jelenik meg az általunk felhasznált áram mennyisége, aminek az ellenértékét egy előre meghatározott díjtáblázat alapján fizetjük ki a szolgáltató részére. Ehhez hasonlóan az Ethereum tranzakciókhoz szükséges számítási kapacitás sem ETH-ben, hanem Gas-ban kerül kijelzésre.

Az Ethereum blokkláncon egy átlagos tranzakció indítása 21 000 Gas-ba kerül. Ha két hétköznapi wallet cím között utalunk, akkor ennyit kell fizetnünk érte. Ha egy komplexebb és nagyobb számítási kapacitású feladattal terheljük a hálózatot (például ha egy ICO tokenjeit próbáljuk meg átutalni egy okos szerződésből), akkor ennél nagyobb költségek is terhelhetnek minket. A különböző műveletekért felszámolt fix Gas mennyiséget az Ethereum technikai leírásában rögzítették.


Ethereum Gas díjtáblázat

A legtöbb tárca és tőzsde előre beállítja nekünk a tranzakciókhoz szükséges Gas értékeket, azonban ezt sok helyen mi magunk is kedvünk szerint módosíthatjuk, amivel gyorsabb végrehajtásra / tranzakciókra ösztönözhetjük a bányászokat.

Ha véletlenül túl kevés Gas-t adnánk meg egy tranzakció teljesítéséhez, akkor a bányászok ugyan megkísérlik végrehajtani az utalást, de miután felélik az általunk beállított Gas mennyiséget, félbehagyják a folyamatot. Ez a gyakorlatban annyit fog jelenteni, hogy a tárcánkból elutalni kívánt pénz továbbra is a tárcánkban marad (az utalás sikertelen lesz), de a folyamatnál megadott Gas mennyiséget már nem fogjuk visszakapni, mert ezt a bányászok addigra már elégették.

Ahhoz, hogy elkerüljék, hogy valamilyen elütés vagy hibás programkód miatt végtelen mennyiségű Gas kerüljön elégetésre, bevezették a Gas Limitet is, ami maximalizálja, hogy egy adott tranzakció során mennyi legyen a maximálisan felhasználható Gas mennyiség. Ezt elérve a bányászok felhagynak a parancs további végrehajtásával.

Egy Ethereum tranzakció adatlapja

A tranzakciók során, a Gas árát általában az Ethereum legkisebb egységének számító Wei egymilliárdszorosában, Gwei-ben szokták kifejezni. Míg egy benzinkútnál azt látod kiírva, hogy 1 liter benzin hány forintba kerül, az Ethereum tranzakcióknál azt tüntetik fel, hogy 1 Gas mennyi Gweibe kerül.

Az aktuális Gas tranzakciókkal kapcsolatos információkról (tranzakaciós költségek, utalási idők,) többek között az Ethereum benzinkút lehet tájékozódni. A Gas átlagos árfolyama az elmúlt hónapok során 10 és 20 Gwei között alakult.

Ha forintért szeretnél ethereumot vásárolni, látogass el a Coinmixed oldalára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img