Az angol legfelsőbb bíróság vagyontárgyként kezelte a bitcoint egy per során

spot_img

Első alkalommal ismerte el, pontosabban kezelte vagyontárgyként Anglia legfelsőbb bírósága a bitcoint egy folyamatban lévő per során. Bár még csak úgynevezett “ideiglenes”, ráadásul ratifikációt igénylő döntésről van szó, mégis bizonyos, hogy a jövőben könnyebb dolga lesz azoknak, akik különböző ügyekben – hackelés, kriptopénztőzsde elérhetetlensége – peres úton próbálják meg visszaszerezni kriptopénzeiket.

Ugyanis jogi precedens született a 800 éves angol jogrendben, fontos lépés a kriptopénzvilág egésze számára.

Az angol jog ezidáig “adatként” kezelte a bitcoint, így jogi úton nem – legalábbis nem sok sikerrel – követelhettük vissza, ha valaki eltulajdonította. A szóban forgó perben Liam Robertson, az Alphabit névre keresztelt kriptopénz alap első emberének sérelmére elkövetett, egymillió dollár értékű csalásról van szó.

A per fontos lépése, mely a bitcoin minőségi átértelmezését hozta az volt, hogy a bíróság utasítása szerint a Coinbase-nek be kellett fagyasztania az eltulajdonított – majd platformjára juttatott – kriptopénzeket, egy “vagyontárgy megőrzési rendelet” értelmében.

Ennek megfelelően a bíróság első alkalommal legális tulajdonként, vagyontárgyként kezelte a bitcoint.

Robertson ügyvédje, Marc Jones a Decrypt kriptopénzekkel foglalkozó lap kérdésére úgy fogalmazott, hogy “mostantól nem kell olyasmit kérnie egy kriptopénz károsultnak, amit korábban hallatlan volt”, ebben rejlik a precedens értékű döntés igazi jelentősége.

Az ominózis ügyben 100 BTC került illetéktelen kezekbe, miután Robertson telefonját lehallgatták, majd egy komplex email klónozási eljárással elhitették vele, hogy azzal beszél, akinek ezt az összeget küldenie kell. Egy közeli kollégájáról volt szó, valójában azonban nem ő kapta meg az összeget, hanem a csalók.

Ez nem a teljes, eltulajdonított összeg, ezt azonban már sikerült visszaszerzeni a Coinbase együttműködésének köszönhetően, akik a hatóságok felszólítására készségesen Robertson-hoz tranzaktálták a bitcoinokat.

Miért fontos ez az ügy?

Azért, mert a bitcoint, és általában a kriptopénzeket mind a mai napig erős bizonytalanság, és bizalmatlanság övezi, ha úgy tetszik: nem túl magas a tetszési indexe a széles publikum körében.

Ennek egyik fő oka a jogi bizonytalanság, nem elég, hogy sokan összemossák a törvénytelenséggel a kriptopénzeket, még bizonyos mértékig igazuk is van, hiszen ha nem is a “bűnözők pénze” a bitcoin, a jogrend nem, vagy alig valamit kezdett vele ezidáig.

A fenti ügynek hála viszont egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy a kriptopénzek a hétköznapi gazdaság részét képezhessék, hiszen a precedens pernek köszönhetően ugyanúgy hivatkozhatunk eltualjdonított kriptopénzeinkre, mint eltulajdonított autónkra, készpénzünkre, egyéb vagyontárgyainkra.

Ez hathat az árfolyamra is?

Közvetlenül biztosan nem, ahhoz nincs elég nagy jelentősége önmagában egy angliai pernek. Hosszútávon azonban mindenképp kedvező hatású lesz a bitocoin, és a terület egészének fejlődésére. Ha hosszútávú – legalább 3-5 éves – befektetésként tekintünk a kriptopénzekre, akkor ez a hír mindenképp kedvező számunkra.

Ha most szeretnél kriptopénzt vásárolni, mi a Mr. Coin szolgáltatását javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img