Saját kriptopénzt indít a Marshall-szigetek

spot_img

Nem túl gyakran találkozhatunk a nevével, ám tény, hogy Hawaii, és Ausztrália között valahol, az Óceániának nevezett részén a világnak található két szigetcsoport, és jópár úgynevezett korallpad, melyek így együtt bizony egy államot alkotnak. Ez nem más, mint a Marshall-szigetek, mely most úgy döntött, hogy saját, tehát nemzeti kriptopénzt indít.

J. Marshall angol hajóskapitányról kapta a nevét, aki 1788-ban végzett kutatásokat ebben a térségben, bár a spanyolok már korábban is ismerték. 1947 óta tartozott az Egyesült Államokhoz, 1991-ben nyerte el függetlenségét, legismertebb része az úgynevezett Bikini atoll.

Az atoll egy korallzátonyokból felépülő, gyűrű alakú sziget vagy szigetcsoport. A korallzátonygyűrű a tengeri vulkánok körül keletkezik. Az atoll egy belső lagúnát vesz körbe, amelyben a szigetet létrehozó vulkán maradványai találhatók, az esetek többségében már a tenger szintje alatt.

Aki szereti a Godzilla filmeket, az bizonyára emlékszik az amerikai atomkísérletek felvételeire, bizony ezek itt, egészen pontosan a Bikini-atoll-nál történtek, a legenda, vagyis a filmkészítők fantáziája szerint ennek hatására jött létre a hatalmas szörny is.

A 2017-es adatok szerint a szigetcsoport lakossága 52 127 fő.

Visszatérve a kriptopénzre, egészen idáig csak, és kirárólag az amerikai dollár volt használatos az aprócska államban, most azonban már saját kriptopénzük is megjelenik gazdaságukban, mint értékközvetítő. David Paul, az elnök közvetlen munkatársa a Coindesk-en jelentetett meg egy közleményt, melyben a saját coin létrehozásának motivációiról beszél.

A Marshall-szigetek zászlaja.

Eszerint még tavaly született meg a “Sovereign currency act”, vagyis a saját, függeten pénzről szóló határozat. Paul szerint ez önmagában még nem lenne meglepő, hiszen minden független államnak jogában áll saját, nemzeti pénzt indítani, a döntésük újdonsága abban áll, hogy a blokklánc technológiát választották a pénzük mögötti rendszer gyanánt.

Marshallese sovereign (SOV) néven lesz elérhető a kriptopénz, az amerikai dollár mellett.

Hozzátette azt is, hogy a blokklánc, mint eszköz választásában fontos szempont volt az is, hogy pénzük kellően biztonságos, és előre meghatározott mennyiségű lehessen, továbbá az állampolgárok pénzügyi biztonsága, és személyes adataikhoz való joguk is kritikus tényező volt.

Arról nem is beszélve, hogy a polgárok jelenleg 10%-os jutalékot fizetnek minden fiat utalásuk során, ráadásul az ATM telepítés nehézges az országban, hiszen a Csendes-óceán közepén vannak. A blokklánc alapú utalásoktól ezzel szemben nagyobb sebességet, egyszerűséget, és biztonságot várnak.

Paul szerint a “hálózat maga” az egyetlen infrastruktúrális elem, amire szükségük van, nem kell “központi bankot lérehozniuk”, a pénznyomtatás is szükségtelenné válik. Véges készlettel fog rendelkezni a coin, mennyisége pedig évi 4%-al nő majd a tervek szerint.

A kormánytag azt is kiemelte, hogy az állam nem lesz képes befolyásolni a coin mennyiségét, ennek megfelően az árfolyam manipulációjára sem lesz lehetőségük. Végezetül az is fontos szempont volt, hogy a Marshall-szigetek végre a nemzetközi gazdaság, és vérkeringés részéve válhasson, a kriptopénztől ennek biztosítását is várják.

Jó befektetés lehet?

Egyelőre nem tudunk eleget ahhoz, hogy ezt megítéljük, de mindenképp figyelemreméltó coin-ról lesz szó. Figyelemmel kísérjük az indulását, beszámolunk arról is, hogy pontosan hol lesz elérhető, kövess minket, ne maradj le erről sem!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img