Ethereum Devcon V: Új blokklánc, párhuzamos láncok, Vitalik

spot_img

Remek beszámolót készített a Coindesk az ötödik éve megrendezett Ethereum fejlesztői konferencia (Devcon V) történéseiről, az ökoszisztéma kihívásairól, a Proof-of-Stake konszenzusra való átállásról és fejlesztés irányairól. Az utóbbi hónapokban a decentralizált pénzügyi alkalmazások robbanása és a Tether fokozatos Ethereumra költözése okán a 2017-es CryptoKitties hype után világosan látható, hogy a jelenlegi blokklánc kevés a világmegváltó tervek megvalósítására, és főleg az azokkal kapcsolatos tranzakciók bonyolítására.

Összefoglalnék néhány gondolatot az eredeti bejegyzésből, amelyek számomra is újdonsággal szolgáltak, és hasznosak lehetnek az ETH-et tartó befektetők számára.

A mostani blokklánc nem lesz elég

Joseph Lubin, a Consensys CEO-ja és az Ethereum társalapítója mellett még jónéhányan kifejtették a színpadon a saját szavaikkal, hogy az Ethereum jelenlegi formájában nem tömeges adopciót szem előtt tartva épült. A 2014-es ICO óta sokat változott a vízió és számtalan olyan felhasználási terület született, amelyet eredetileg el sem tudtak képzelni az alapítók. A legfontosabb értékajánlatot az okosszerződések jelentették, mely technológia egyértelműen óriási sikert aratott, és az Ethereum mellett tucatnyi privát és publikus platform segítségével válik a következő években a mindennapok részévé.

10 év múlva is lesz Ethereum, sőt, a jelenlévő 3000 fejlesztő és érdeklődő szerint még ekkor is a vezető okosszerződés és decentralizált alkalmazás platform lesz. Azt azonban jelenleg lehetetlen megjósolni, hogy egy évtized múlva mennyire felel majd meg az eredeti szellemiségnek az ökoszisztéma állapota és fejlődési iránya.

A skálázási kihívások megoldásához nem csak a konszenzus algoritmus megváltoztatására van szükség Proof-of-Workről Proof-of-Stake-re, a Devconon csak Eth 2-ként emlegetett Ethereum 2.0 egy új blokklánc lesz.

Az Eth 2 új blokklánc lesz…

…és egyelőre nincs terv a tokenek és okosszerződések átvitelére. A legnagyobb meglepetést számomra az okozta, hogy a konferencián elhangzottak alapján 9 fejlesztőcsapat dolgozik párhuzamosan az Eth 2-re készülő klienseken, de egyelőre nincsen semmilyen stratégia arra vonatkozóan, hogy az okosszerződéseket és a millió fajta ERC-20 tokent hogyan migrálja majd a világszerte legalább 17 000 fejlesztőből álló közösség az új, nagyobb áteresztő képességű PoS blokkláncra.

Az Eth 2 fejlesztése legalább két évet fog mostantól igénybe venni, a fejlesztést finanszírozó szervezetek, köztük az Ethereum Foundation, az új lánc fejlesztésére fókuszálnak. Az első verzió, mely Phase 0 (“nulladik fázis”) néven fut, most télen érkezik majd, mely során ether beküldése lehetséges lesz, de azt átváltják az új tokenre, melyeket aztán még legalább fél évig az új címek között sem lehet majd küldözgetni.

Többször szó volt róla már a konferencia tegnapi első napján, hogy idővel lesz ütemterv az új láncra való fennakadásmentes átköltözéshez, de egyelőre nincsen semmilyen konkrét dátum ezzel kapcsolatban. Az átállás gazdasági oldalával, likviditással, a tőzsdék szerepével, árfolyamokkal egyelőre nem foglalkoznak.

Párhuzamos láncok és ökoszisztémák

Sejthető tehát, hogy mivel nem hard fork keretében kerül bevezetésre az Eth 2, a mostani, Eth 1 további működését semmi sem gátolja. Sőt. A konferencián több fejlesztőcsapat, például a klienst és adat piacteret fejlesztő Nethermind, vezetője is leszögezte, hogy egészen addig fejleszteni fogják a mostani láncra fókuszáló megoldásaikat, amíg a felhasználók kitartanak mellettük.

Ahogy az eredeti Ethereum Classic is külön ökoszisztémaként él tovább, úgy maradhat meg a mostani Ethereum azon projektek számára, melyeknek nem szükséges vagy nincs lehetősége átállni a 2.0 verzióra. Mi lesz a régi és új lánc neve? Ki viszi tovább az Ethereum brandet? Mi lesz az egyre népszerűbb pénzügyi alkalmazásokkal?

Vitalik is megmondta

Az Ethereum projekt egyik alapítója, Vitalik Buterin szerint az Eth 1 egy sikeres kísérlet, mely kijelölte az Eth 2 útját. Az Eth 2 legfontosabb kihívása az éles üzem előtt a jutalmazási rendszer, azaz a stakelés tökéletes kidolgozása. Vitalik szerint az Ethereum már most nagyon hasznos volt a kriptopénzek és a kriptográfia fejlődése szempontjából, hiszen például az ICO mánia – az átverések és a lelépő alapítók ellenére – számtalan, nagyon fontos kutatást és fejlesztést finanszírozott. A második rétegű megoldások, mint a Raiden és a Plasma egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ezek fejlesztése ráadásul most, hogy az Ethereum Foundation főleg az Eth 2-re csoportosítja erőforrásait, tovább lassulhat, vagy akár le is állhat.

Többek között Vitalik tegnapi előadása is megtekinthető a konferencia hivatalos oldalán

Erőforrás pedig van rendesen, a non-profit alapítvány legalább hat évnyi forrással rendelkezik a fejlesztés támogatására és a közösség növelésére.

Árfolyamok

Az ethereum pillanatnyi árfolyama a fentiek fényében szinte lényegtelen, jól látható, hogy itt egy akár évtizedekre meghatározó kezdeményezésről van szó. Az árfolyamok inkább a spekulánsok és a pénzügyi alkalmazások iránti érdeklődés miatt fontosak. Szeretném felhívni a figyelmet az ETHBTC grafikon alakulására, mely a napos grafikonon egy júliusi ellenállás leküzdése mellett épp “fülescsésze” technikai alakzatból készül kitörni felfelé.

ETHBTC napi árfolyam a Binance tőzsde adatai alapján. Forrás: Tradingview

Év eleje óta az ETH bitcoinhoz viszonyított árfolyama 50%-os mínuszban jár, egy erős kitörés, és a 200 napos átlag (sötétlilával) leküzdése után komolyabb emelkedés is következhet, mely szinte biztosan húzná magával a teljes altcoin piacot. Alternatív forgatókönyv a bitcoin egy újabb meredek zuhanása, amely esetén szinte kizárt, hogy az ethereum dollár értékben erősödni tudna. Ebben az esetben azonban egy a bitcoinnál kisebb mértékű zuhanás is az ETHBTC árfolyam emelkedését hozná.

Ha profi kereskedőktől értesülnél kereskedéssel és kriptopénzekkel kapcsolatos infókról, tippekről, csatlakozz a Kripto Akadémia Discordjához!  Ha képbe kerülnél a kriptopénzek értékajánlatával, vásárlás vagy komolyabb befektetés előtt végezd el a Kriptosuli Ingyenes (online) kurzusunkat!

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img