Kínában tiltott, ami a tiltás elleni tiltás tiltásáról szólna

spot_img

Furcsa világban élünk, bár az olvasó ezt nagy valószínűséggel anélkül is tudta, hogy megnyitotta ma a Kripto Akadémia oldalát. Legyen elég annyi, hogy a kriptopénzekkel nem mellesleg hagyományosan ellenséges Kína a minap fontos bejelentést tett: elnökük szerint fontos cél, hogy a blokklánc ipar élére álljanak.

Ebben önmagában még nem lenne semmi meglepő, sőt, kifejezetten örvendetes, hogy a világ egyik vezető hatalma az innovatív technológia mellé áll. Az viszont hajmeresztő, hogy a korábbi, ellenséges viszonyulás hirtelen változása óta…

…Kína cenzúrázza a blokkláncról negatív hangnemben beszélő cikkeket.

Sietve hozzá kell tennünk, hogy továbbra sem arról van szó, hogy Kína viszonyulása a kriptopénzekhez kedvező lenne, ez fel sem merült. Viszont ahogy arról mi is beszámoltunk, maga Hszi Csin-ping, az ázsiai ország elnöke méltatta a blokklánc technológiát beszédében, ennek tulajdonítottuk a – még a bitcoin esetében is rendkívüli – negyven százalékos emelkedést is.

Bitcoin: 40%-os növekedés a kínai elnök beszéde után

Ahogy arra a San Francisco Tribe is rámutat cikkében, meglehetősen furcsa, hogy korábban tiltott volt minden anyag Bitcoin témában Kínában, legalábbis cenzúrázva lettek az ilyen témájú írások, most pedig a blokklánc technológiát “csalásnak” feltüntető anyagokat cenzúrázza a központi hatalom.

Gondoljunk csak bele, hogy miért abszurd az egész. A blokklánc technológia “zászlajára” a következő hívószavakat írták, nem véletlenül: transzparencia, igazságosság, egyenlőség. Arról nem is beszélve, hogy amikor először betört a mainstream médiába a blokklánc fogalma, sokan az elnyomó rezsimek elleni harc eszközét is meglátták benne, érzékeny adatok, választási rendszerek valóban sokat profitálhatnak a blokkláncból.

Mindez összefügghet azzal, hogy Kína – más országok példáját követve – saját, nemzeti digitális pénzt, úgynevezett Central Bank Digital Currency-t (CBDC) indít, a témában írott anyagaink itt láthatóak.

Addig is cenzúrázzák az elnyomás elleni harc egyik eszközéül is szolgáló blokkláncról kedvezőtlen hangnemben beszélő cikkeket. És még csak szerda van.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img