Litecoin: zuhanó hashrate és zuhanó árak

spot_img

Amióta augusztus 5-én megtörtént a Litecoin bányászati jutalom felezése, a hálózat hash rate-je is több mint a felére csökkent.

Litecoin hashrate grafikon

A Bitcoinhoz hasonlóan, a Litecoin hálózata is négyévenként megfelezi a jutalmát. Ez azt jelenti, hogy a bányászok kevesebb LTC-t kapnak azért, hogy a Litecoin hálózatán bányásznak – egy idő után pedig a bányászok egy részének egyszerűen gazdaságilag nem éri meg többé bányásznia. A mostani felezés után is ez történt és valószínűleg ez az állapot addig fog tartani, amíg a nehézség nem áll meg egy olyan szinten, ahol érdemes lesz újra rákapcsolni a gépeket. Bár Charlie Lee naivan azt hirdette, hogy a bányászoknak fontos a hálózat megvédése és a felezés után is fenntartják majd a hálózatot, ez egyáltalán nem vált be.

Augusztus eleje óta pontosan 60%-ot esett a hálózat hashrate-je, nagyjából 500TH/s-ről 193 TH/s-re.

Nem ez az első alkalom, hogy zuhan a hashrate a Litecoin hálózatán, de ilyen gyorsan még sosem esett. A hashrate-nek nem csak a bányászok bevételeihez van köze, hanem a hálózat biztonságához is, emiatt egy kisebb hálózatot könnyebb módosítani, meghekkelni. Tavaly az Ethereum Classic-ot egy 51%-os támadás érte, amiben a támadók 1 millió dollárt nyúltak le, hála az alacsony hashrate-nek – persze hozzá kell tenni, hogy akkor húszszor kisebb hashpower kellett hozzá, mint most kellene a Litecoin megtámadásához. Ezzel együtt a jutalom is nagyobb lenne.

Litecoin árfolyam

A további hashrate esést az árfolyam esése is előrevetíti. A négy órás grafikonon egy csökkenő háromszög formálódott az elmúlt másfél hónapban, ami először egy hamis kitörést produkált, majd tényleg letört a támasz alá, amivel az elmúlt egy év legalacsonyabb szintjére esett. A lefelé törés után most a támaszból lett ellenállás szintjét teszteli, de nincs okunk azt hinni, hogy ebből emelkedés lesz. Bár Charlie Lee már elhintette, hogy elkezdenek dolgozni az anonim tranzakciókon, ez valószínűleg nem váltja majd meg a hálózatot.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img