Péter Szilágyi, az Ethereum Foundation első embere és Isztambul

spot_img

Nemes egyszerűséggel “Karalábé” felhasználónevet választott magának a Linkedin-en a romániai Kolozs megyéből származó Péter Szilágyi – a barátoknak minden bizonnyal: Szilágyi Péter – az Ethereum vezető fejlesztője. Azért került ma a nemzetközi kriptopénzközösség figyelmének középpontjába a fiatal tehetség, mert az Ethereum fontos mérföldkőhöz közeledik: a 9 069 000 blokknál, december negyedikén érkezünk el az “Isztambul” névre keresztelt hard fork-hoz.

Az elérhető életrajzi adatai alapján a kolozsvári egyetemen végzett “tudomány”, vagyis “science” szakon, BSc fokozatot szerezve, 2009-ben a linzi Johannes Kepler egyetemen töltötte rövid ösztöndíját, majd Kolozsvárra visszatérve MSc fokozatot is szerzett, méghozzá szintén “science”, és computer science szakokon.

Budapest jelentette a következő állomást, az ELTE-n érte el a PhD fokozatot számítógép hálózatok, és telekommunikáció témában. Munkái során foglalkozott műholdképek elemzésével az iQuest Group-nál, megfordult az Evoline-nál, majd Londonban, az Erlang Solutions-nál, cloud computing témában szerzett további tapasztalatokat.

A februári, “Konstantinápoly” néven ismert frissítés után az Isztambul fork-nak nagy jelentősége van, egy újabb fontos lépés, amivel az Ethereum 2.0-hoz közeledünk, a tervezett indulás 2020-ban lesz. Programmatic Proof-of-Work néven ismert az új protokoll (Prog-PoW), a Cointelegraph beszámolója szerint az ASIC bányagépekkel rendelkezők előnyének “letörése” a cél.

Nem egyöntetű a közösség öröme a fejlesztések kapcsán – az ASIC tulajdonosokon túl – felemelte hangját a tervezet ellen az Aragon is, egy Ethereum alapú DAO-k (Decentralised Autonomous Organisation) építésére specializálódott platform munkatársai szerint mintegy 680 okosszerződés “megy majd tönkre” az Isztambul-nak köszönhetően, ennek ellenére azt is kifejezték, hogy megértik a lépés szükségességét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img