A blokklánc a TikTok új TakTikája

spot_img

Az elmúlt években üstökösszerűen emelkedett a kínai TikTok, a rövid videókra fókuszáló közösségi média applikációnak mind a felhasználószáma, mind az ismertsége, ezáltal befolyása a globális médiában nagyot ment. 2019-ben 500 millió aktív felhasználóval rendelkeztek világszerte, az év harmadik legtöbbet letöltött applikációja volt, a felhasználók 41%-a 16 és 24 közötti, ezzel szinte uralva a tinik világát.

Az utóbbi időben súlyos biztonsági problémákkal nézett szembe az ázsiai eredetű platform, a támadóknak számos alkalommal sikerült átvenniük különböző accountok irányítását. Valószínűleg nem ez volt a kiváltó ok, ami ahhoz vezetett, hogy intergrálják a blokklánc használatát, de “ártani” nem árthatott sokat a biztonsági probléma a döntés meghozatalában.

Ráadásul ahogy arra az Oberlo kutatása is rámutat, jelentős növekedésen megy keresztül az app, 2017 októbere és 2019 márciusa között is komoly fejlődést mutatott a felhasználói bázis:

Ha mindez nem lenne elég, szintén az Oberlo munkájából azt is megtudhatjuk, hogy napi egymilliárd videót tekintenek meg a felhasználók a TikTok rendszerében. Jól látszik, hogy egy igazán komoly globális médiapiaci szereplőről van szó, így újabb nagy siker a blokklánc ipar számára, hogy hamarosan már ők is alkalmazzák a technológiát.

A Bloomberg összefoglalója szerint a kínai állam tulajdonában álló Dongfang Newspaper Co. immár 51%-os tulajdonnal bír a TikTok mögött álló ByteDance-ben, tavaly december 10. óta él az együttműködés. Azt nem tudjuk, hogy az állami szerepvállalás is közrejátszott-e a blokklánc alkalmazásában, az viszont biztos, hogy a deepfake videók állnak az új projekt középpontjában.

Csak a blokklánc menthet meg minket a deepfake veszélyeitől

A TikTok deepfake videói, pontosabban az azok létrehozására lehetőséget adó feature egyre több problémát okoz, egyre bizonytalanabb ugyanis, hogy valójában ki áll egy account mögött. A blokklánc használatának az a lényege, hogy azonosítani lehessen az egyes accountokat, azok hitelességét, legfőkébb azt, hogy valóban ahhoz a személyhez tartozik egy felhasználói fiók, aki ezt állítja.

Ha szeretnéd jobban érteni a blokklánc technológia működését, az ingyenes KriptoSuli leckesorozat keretében kaphatsz egy kerek egész, könnyen emészthető, jól felépített anyagot, ami ebben biztosan segítségedre lesz!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img