A mai a kereskedési karriered legrosszabb napja

spot_img

Az SMB Capital egy olyan manhattani cég (prop firm), ami nem más befektetők, hanem az alapítók saját pénzével kereskedik. Az SMB folyamatosan keres és alkalmaz olyan tehetséges tradereket, akiket kiképeznek arra, hogy a cég vezetői által kidolgozott stratégiák és szabályok szerint kereskedjenek.

A cég a youtube csatornáján gyakran oszt meg belsős képzésekről és napi meetingekről készített felvételeket, amikből sok érdekes és hasznos dolgot tanulhat meg az, aki érdeklődik a téma iránt.

A következőkben a tegnap közzétett videójukból fogok kiragadni egy részletet. A felvétel egy kereskedő napi beszámolójával kezdődik, aki elmondja, hogy nem használta a cég által előírt kockázatkezelő mechanizmust, nem alkalmazott stop losst, majd amikor a piac hirtelen elmozdult, már nem volt ideje reagálni a történtekre.

Noha a történteket elemző oktató (aki egyben a cég egyik tulajdonosa is) az SMB nevében beszél, érdemes úgy elképzelnetek az egészet, mintha ti is a saját kereskedőcégeteket vezetnétek, aminek tradereként megszegtétek volna a saját magatok által támasztott szabályokat. Erre a kis szerepjátékra azért lehet szükség, hogy a hobbi trader szerepkört levetkőzve egy hivatásos kereskedő szemével kezdjétek el nézni azt amit csináltok.

Neked vannak szabályaid? Betartod őket? Amit te kereskedésnek hívsz az valóban az, vagy csak kaszinózni lépsz be minden nap a Binance-re?

A cég alapítójának beszédét 7:25-től tekinthetitek meg.

“Te egy kereskedő cég alkalmazottja. Van egy közvetlen felettesed, aki meghatározza, hogy egy nap mennyit pénzt veszíthetsz el. A cég arra adott neked engedélyt, hogy ennyit kockáztass.

Nincsen jogod hozzá, hogy akárcsak egyetlen dollárral is többet bukj el. Ha csak egyetlen dollárral túlléped ezt a szintet, akkor visszaélsz a bizalmunkkal. Ez felelőtlenségre utal, egy komolyabb cégnél pedig ezért ott helyben, abban a pillanatban kivesznek a trade-ből és felmondanak neked.

Te vagy a felelős azért a pénzért, amit rád bíztunk. Ha mi 1000 dollár elvesztésére jogosítottunk fel, akkor nem veszíthetsz el 1001 dollárt. Ez elsőre talán kockázatkezelési problémának tűnhet, de valójában egy etikai kérdésről beszélünk. Nincsen jogod ahhoz, hogy megszegd a szabályainkat.

Amikor felveszel egy kereskedési pozíciót, tisztában kell lenned azzal, hogy bármi megtörténhet. Ha te nem készülsz fel ezekre, akkor mi sem tudunk megbízni benned. 

Az SMB irodája

Ahogy egyre tapasztaltabb leszel és látjuk, hogy képes vagy betartani a szabályokat, mi is egyre több pénzt fogunk rád bízni, de mindenki kicsiben kezdi el és ennek nem csak kockázatkezelési okai vannak, hanem mert tudni akarjuk, hogy meg tudsz-e felelni az elvárásainknak. Ha 500 dollárt sem lehet rád bízni, hogyan adhatnánk oda neked 150 000-et?

A piac rengeteg lehetőséget kínál. Egyetlen egy trade sem ér annyit, hogy mindent kockára tegyél érte. Még akkor sem, ha úgy gondolod, hogy most nagyon jó az X részvény ára, vagy ha az Y cég éppen bejelent valamit. Nagyon sok egyszerű, papírforma lehetőséget találhatsz magadnak, de ahhoz hogy ezeket megjátszhasd, játékban kell maradnod.

Tudom, hogy sokan menőzni akarnak, nagyot szakítani és ezért fittyet hánynak a kockázatokra, mert azt hiszik, hogy ez az egyetlen járható út. Valójában azonban sok profi kereskedő tud úgy nyereséget elérni, hogy meg sem közelítik a maximális kockázati szintjüket.

Egy olyan traderrel vacsoráztam, aki az elmúlt napokban 300 000 dollárt nyereséget ért el. Két részvénnyel kereskedett és a futó ügyleteinek legrosszabb pillanataiban is csak 3000 dolláros mínuszban (drawdown) volt, ami 1:100-hoz kockázati arányt jelent. Egy másik kereskedőnk is hasonló teljesítményre volt képes, és 250 000-es napokat hozott, szinte bármiféle mínusz nélkül.

Vagyis nem igaz, hogy sokat kell kockáztatnod ahhoz, hogy sokat nyerhess. A cégünk egyik legjobb kereskedője egyenesen kihívásnak tekinti, hogy soha se veszítsen annyit, amivel kimaxolná a napi keretét.

A kereskedés nem egyetlen nagy dobásról szól, hanem a következetességről. Ha minden nap leülsz trade-elni, ha folyamatosan nyereséges tudsz lenni, még akkor is ha azok csak nagyon kicsi nyereségek, akkor a hónap végén már látni fogod a különbséget. Ahogy a nyereséges napjaid lassan felülmúlják a veszteséges napjaid számát, a kis nyereségeid össze fognak adódni és te is egyre többet tehetsz majd fel a következő ügyleteidre.

Fogd fel így: a mai a kereskedési karriered legrosszabb napja. Ha betartod a szabályokat, holnap már kicsit jobb leszel. Nem sokkal, de olyan rossz már sohasem leszel, mint ma.

Ha tudod, soha többé nem leszel olyan rossz kereskedő, mit ma, akkor miért akarnál már most kockára tenni egy csomó pénzt. Ennek semmi értelme sincs. Miért nem vársz egy kicsit, amíg jobb leszel és miért nem akkor kockáztatsz?

Ne ásd el magad már azelőtt, hogy esélyed lenne eljutni odáig .”

Ha szeretnél beszélgetni a kereskedésről, csatlakozz Discord csatornánkhoz, vagy kérd ki tapasztalt kereskedőink véleményét.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img