Így kapcsolhatod ki, hogy a Facebook más oldalakon is naplózza a tevékenységeidet

spot_img

A Facebook weboldalakba ágyazható segédeszközei (pl.: a Megosztás és Like gombok) ma már az internethasználat szerves részét képezik, a velük való találkozás elkerülhetetlen. Aki egy olyan honlapot látogat meg, amin ezek megtalálhatóak, függetlenül attól, hogy rájuk kattint-e vagy sem, egyedileg beazonosíthatóvá, követhetővé válik.

Több adatvédelmi botrány és eljárás után, a közösségi oldalon tegnap vált elérhetővé az a beállítás, amivel a felhasználók letilthatják, hogy a Facebook a személyes fiókjukhoz társíthassa a böngészési tevékenységeiket. (A FB továbbra is gyűjthet adatokat, de azokat nem kötheti hozzá az ezt letiltó fiókok tulajdonosaihoz.)

Annak, aki szeretné aktiválni ezt a funkciót, a következő lépéseken kell végigmennie:

  1. Beállítások menüpont.

 

2. Facebook-adataid / Facebookon kívüli tevékenységek.

3. Az Előzmények leválasztása gombbal törölhetjük a rólunk már korábban rögzített adatokat. (Ha ezt leokézzuk, minden olyan oldalról, ahová a Facebookkal vagyunk bejelentkezve, kiléptet minket a rendszer.)

Ha ez megvolt, a további lehetőségek közül válasszuk A jövőbeni tevékenységek kezelését.

4. Egy figyelmeztető ablak fog felugrani, de ismét menjünk A jövőbeni tevékenységek kezelésére.

5. Klikkeljünk rá a kapcsolóra.

6. A felugró ablakban válasszuk a Kikapcsolást. (Amíg ezt vissza nem állítjuk, nem leszünk képesek Facebookkal bejelentkezni az ezt egyébként támogató weboldalakra.)

Bár a Facebook alapítója gyakran hangoztatja, hogy mennyire fontosnak tartja a felhasználók védelmét, az almenük dzsungelébe rejtett adatvédelmi beállítások nem feltétlenül ezt támasztják alá. Aki biztosra akar menni, annak azt tanácsoljuk, hogy törölje magát a közösségi oldalról és használjon a követést megnehezítő böngészőt, például Brave-et.

A Facebook fiókok törlésére ezen az aloldalon van lehetőség.

A törlés csak egy átmeneti időszak letelte után fog ténylegesen megtörténni. Ha ez alatt belépnénk a fiókunkba, a folyamat automatikusan félbeszakad. A törölt fiókok visszaállítására nincs lehetőség.

Létezik egy ideiglenes felfüggesztés opció is. Ezt kiválasztva nem lesz mások számára látható a fiókunk, rejtetté válnak a feltöltött képeink és a nevünk sem fog felbukkanni a keresési eredmények között, de a Messengert például továbbra is használhatjuk. A felfüggesztett fiókok bármikor újra aktiválhatóak.

Ha szeretnél csatlakozni Magyarország legnépesebb kriptós chat közösségéhez, látogass el Discord csatornánkra.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img