Nem akart fizetni a tőzsde, a kereskedő javára döntött a bíróság

spot_img

A szingapúri legfelsőbb bíróság egy kereskedő javára döntött, miután az őt kiszolgáló Quoine kriptotőzsde nem akarta kifizetni a náluk szerzett nyereségét.

A B2C2 nicknevű felhasználó egy saját készítésű programmal kereskedett, ami komplex algoritmusok alapján hozott döntéseket, hajtott végre vásárlásokat és eladásokat.

A Quoine tőzsde működése szintén egy automatizált szoftverre épült, aminek feladata többek között az volt, hogy más tőzsdék árfolyamait is figyelemmel kísérje, és azok átlagai alapján határozza meg a saját oldalán kínált vételi és eladási árakat. 2017. április 19-én ez a program rövid időre leállt, ami miatt a Quoine árfolyamai is elszabadultak.

B2C2 programja érzékelte ezeket a kilengéseket, majd a belé programozott sémáknak megfelelően cselekedett. 7 ügyletet hajtott végre, melyek során 309 ethereumért, 3092 bitcoint vásárolt. Akkori árfolyamon számolva ez azt jelentette, hogy néhány pillanat alatt 250-szeres hasznot ért el (1 ETH ára ~0.04 BTC volt).

Miután a tőzsde másnap észrevette ezeket a tranzakciókat, visszavonta őket, amiért a trader beperelte őket.

B2C2 (kék öltönyben) és ügyvédei

A váltó szerint B2C2 tudatosan használta ki oldaluk átmeneti hibáját, ezért nincs joga megtartani az így megszerzett pénzt. A legfelsőbb bíróság bírái ezzel szemben (4:1 arányban) arra a megállapításra jutottak, hogy az ügyleteket két teljesen automatizált rendszer, emberi beavatkozás nélkül hajtotta végre, ami kizárja a szándékosság lehetőségét. Arra utaló bizonyítékokat sem találtak, hogy a kereskedő kifejezetten az ilyen jellegű hibák kijátszására hozta volna létre a programját, ezért kártérítés kifizetésére kötelezték a tőzsdét

“A Quoine nem tett meg mindent azért, hogy megvédje magát és ügyfeleit. B2C2 nem azért ért el nyereséget, mert kihasznált egy váratlan helyzetet, hanem egy olyan kereskedési mód alkalmazásának eredményeként, amibe előzetesen mind a két fél önszántából beleegyezett. Ha valaki rossz megállapodást kötött, az nem akadályozhatja meg a másikat abban, hogy megtartsa az ebből származó hasznát.”

A kártérítés részleteiről nincsenek információink, de ha a tőzsdének a B2C2-től elvett 3092 bitcoint kellene visszafizetnie, az mai árfolyamon számolva  (~$9500) közel 9 milliárd forintot jelentene.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img