Egy törvényjavaslat a levegőből teremtett pénzből finanszírozná az amerikai alapjövedelmet

spot_img

Egy amerikai képviselő a koronavírus-járványra hivatkozva nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, hogy a pénzverde készítsen el két, 1000 milliárd dollár névértékű platina érmét, és az állam ezekből biztosítson minden amerikai számára egy 2000 dollárral előre feltöltött hitelkártyát, továbbá legalább egy éven keresztül havi 1000 dollárnak megfelelő folymatos újratöltést.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a platina olyan értékes lenne, hogy két kis darabkája ekkora értéket képviselne, és nem is azt, hogy háznyi méretű tömböket olvasztanának be azért, hogy legyártsanak két óriási korongot. Csupán két hétköznapi érére lenne szükség, amikre ráírnák, hogy 1000 milliárd dollár. Ez garantálná az értéküket. Platina helyett akár egy papírfecnit is használhatnának, csak a fém neve jobban hangzik.

https://twitter.com/RepRashida/status/1241377540524126208?s=20

A javaslat sokaknál kiverte a biztosítékot. Egyrészt azért, mert ez gyakorlatilag megduplázná az Egyesült Államok forgalomban lévő készpénzállományát, így a törvény életbelépése esetén mindennek az ára ennek megfelelően kellene hogy emelkedjen. Másrészt pedig azért, mert ha tényleg csak ennyiből állna az értékteremtés, akkor egyáltalán miért van szükség mondjuk az adófizetésre? A kormányzat bármikor nyomtathatna magának annyi pénzt, amennyire csak szüksége van, nem?

Az ehhez hasonló javaslatok csak további legitimitást adnak a véges darabszámmal rendelkező bitcoin létezésének. A kis felfújható gumicsónak a Titanic mellett. Te melyiket választanád?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img