Synthetix (SNX): tokenek, tokenek mindenhol

spot_img

Az Ethereumon működő decentralizált pénzügyi szolgáltatások ranglistáját toronymagasan vezeti a Maker hitelező platformja, aminek felhasználói 338 millió dollárnak megfelelő kriptopénzt helyeztek letétbe az alkalmazásban. A második helyen egy decentralizált tőzsde, a több mint 80 millió dollárt kezelő Synthetix áll. A következőkben ezt fogjuk egy kicsit közelebbről megvizsgálni.

A Synthetix egy derivatíva tőzsde, vagyis származtatott termékek kereskedését teszi lehetővé. A váltó alapvetően csak az ethereumot támogatja, de lehetőséget teremt olyan szintetikus tokenek létrehozására, amik lekövetik más pénzügyi termékek árfolyamát. Ezek lehetnek kriptopénzek, Facebook részvények, de akár egy hordó olajat is jelképezhetnek.

Bármi, aminek árfolyama van, felvihető a Synthetixre, a szintetikus tokenek pedig ezt követően úgy működnek, mintha stabil coinok lennének, vagyis az értéküknek megfelelő letét garantálja az árfolyamukat.

A tőzsde alapetően kétféle tokennel rendelkezik:

  • Az SNX a váltó saját tokenje. Ennek a megvásárlására és letétbe helyezésére van szükség ahhoz, hogy valaki létrehozhasson egy szintetikus terméket.
  • A második csoportba az úgynevezett Synth-ek, vagyis maguk a szintetikus tokenek tartoznak, amik lekövetik a kiválasztott befektetési eszközök árfolyamát. (Ez utóbbiban egyébként a ChainLink Oracle rendszere van a Synthetix segítségére.)

ChainLink: Amazon, SWIFT, Google, Oracle. Kell ennél több?

Ha létrejött egy Synth, akkor kereskedhetővé válik a tőzsdén. A váltó kínálatában jelenleg néhány szintetikus kriptopénz és fiat valuta mellett, az arany és az ezüst található meg, ám napokon belül csatlakozni fog hozzájuk az olaj, egy ismertebb európai tőzsde index (FTSE100) és az SP1200 is.

A tőzsdei megrendelőkönyvre pillantva alapvetően kétféle token névvel találkozhatunk, az “s” és az “i” betűvel kezdődőekkel.

A “s” betűsek maguk a Synthek, míg az “i” az Inverse, tehát a ‘fordított’ szó rövidítését jelentik és lényegében egy shortnak felelnek meg, tehát az iBTC értéke akkor fog emelkedni, ha a bitcoin árfolyama csökken.

A Synthetix stabil működésének fontos feltétele, hogy mindvégig elegendő mennyiségű SNX letét garantálja a létrehozott Synth-ek értékét. Erre a legnagyobb veszélyt az jelentheti, ha egy pénzügyi termék, például egy részvény árfolyama (és ezáltal a szintetikus megfelelőjének árfolyama is) emelkedni kezd, miközben a letétnek használt SNX tőzsdei ára valamiért éppen veszít az értékéből, ami alulfinanszírozottsághoz vezethet.

Hogy a hirtelen árfolyamváltozásokból adódó veszélyeket elkerüljék, a Synthek létrehozását minimum 750%-os biztosíték letételéhez kötötték, vagyis 100 szintetikus dollár (sUSD) létrehozásához, 750 dollárnyi SNX token letétbe helyezésére van szükség.

Ha a szükséges letét elhelyezésre került, a Synthek kereskedhetővé válnak a tőzsdén, az ellenértéküket garantáló SNX pedig bekerül egy közös kalapba, ami tartalmazza a Synthetixen kibocsátott összes többi Synth értékét garantáló SNX tokent is. Ez az úgynevezett végtelen likviditás pool, ami lehetővé teszi, hogy az összes Synth ellenértéke bármikor, bármelyik kereskedőpáron rendelkezésre állhasson és a szintetikus tokenek egymással is felcserélhetőek és tradelhetőek legyenek.

Tehát ha én mondjuk kibocsátok 100 dollár értékű szintetikus tokent (100 sUSD-t), akkor az ezért letétbe helyezett 750 dollár értékű SNX-em nem lesz hozzákötve az sUSD piachoz, hanem felhasználható lesz más szintetikus árucikkek, például a szintetikus arany fizetőképességének biztosításához. Ha el akarom hagyni a platformot, akkor ennek megfelelően én sem csak 100 sUSD-vel tudom kiváltani a 750 dollár értékű SNX letétemet, hanem fizethetek értük más szintetikus tokennel, például 100 sUSD-nek megfelelő sGOLD-dal is.

És hogy miért helyezne el bárki ennyi letétet az oldalon?

Részben a jutalékokért cserébe, aki ugyanis tagja az SNX likviditás poolnak, részesedik a tőzsde trade-enként levont 0.3%-os bevételéből. Emellett pedig egy folyamatos SNX airdroppal is ösztönzik a részvételt. A jelenleg 100 milliós SNX mennyiséget a következő években 245 millióra fogják növelni, az újonnan létrehozott tokenek pedig mind a Synth-ek kibocsátóihoz fognak vándorolni.

Az airdrop most márciusban indult, a kibocsátási ráta heti 1.25%.

Ha le akarjuk egyszerűsíteni a tőzsde működését, akkor akár egy decentralizált staking szolgáltatásnak is felfoghatjuk az oldalt, aminek a használatához némi SNX tokenre és egy ERC20 kompatibilis walletre lesz szükségünk.

A Synthetix mögött egy ausztrál csapat áll, ami 2017-ben Havven néven vágott bele a projektbe, majd 2018 márciusában, egy 30 millió dolláros ICO lebonyolításával szerzett forrásokat a fejlesztés folytatásához. A Synthetix nevet 2018 decemberében vették fel. A csapat vezetője Kain Warwick, aki egyben Ausztrália legnagyobb kiskereskedelmi kriptós fizetéseket lehetővé tevő alkalmazásának, a Blueshiftnek is az alapítója, de társai között megtalálhatóak a MongoDB és a JPMorgan egykori vezető fejlesztői is.

A Synthetix jelenleg a DeFi mozgalom élvonalában áll, igaz ez önmagában még nem jelent garanciát a sikerre. Egy újabb érdekes kísérlet a pénzügyi piacok megújítására, ami miatt érdemes lehet figyelemmel kísérni a fejlődését.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img