Úgy veszik az aranyat, mint a WC papírt

spot_img

Amikor kimondjuk azt a szót hogy arany, a legtöbben alighanem valamilyen ékszerre, egy csillogó pénzérmére, vagy kilós aranyrúdra gondolunk. Ez az úgynevezett fizikai arany. A világpiacokat azonban egy másfajta, az úgynevezett papír arany uralja.

Amikor a piaci szereplői egymással kereskednek, az esetek nagy részében nem küldözgetnek egymásnak valódi aranyat, csupán szerződéseket kötnek és rögzítik, hogy egy valahol letétbe helyezett arany mennyiségnek éppen ki a tulajdonosa. Normál körülmények között, a papír arany forgalma nagyságrendekkel nagyobb, mint a fizikai aranyé, ám ahogy az lenni szokott, válság idején az emberek jobban szeretik a kézzelfogható dolgokat és inkább választják a párnacihát, ami alól a befektetési arany sem kivétel.

Az elmúlt két hétben a kiskereskedelmi és a tőzsdei piacokon is megnövekedett az igény a fizikailag birtokolható arany iránt, ám mint kiderült, ebből egyszerűen nem áll rendelkezésre elegendő mennyiség.

A világ legnagyobb arany viszonteladója, az Apmex oldalán már nem lehet aranyrudakat vásárolni és a legtöbb érme is hiánycikknek számít. A vevők maximum egy hírlevélre iratkozhatnak fel, amin értesítik őket ha új szállítmány érkezik, az ellátás azonban akadozhat, ugyanis az arany öntödék dolgozóit is érintik a koronavírus-válsággal kapcsolatos intézkedések, amelyek világszerte (így például Svájcban is) a műhelyek ideiglenes bezárásához vezettek.

A hiány elkezdett megmutatkozni a tőzsdei arany árában is, aminek szinte teljes forgalmát a két legnagyobb piac, az LBMA és a Comex bonyolítja.

  • Az LBMA a londoni nemesfémtőzsdén forgalmazott fizikai aranyat jelenti. Itt egy uncia (~30g) jelenleg 1599 dollárba kerül.

  • A Comex arany az amerikai árutőzsde (CME) terméke és határidős módon zajlik a kereskedése, vagyis aki itt vásárol, az nem kapja azonnal készhez a tömbjeit, hanem azokat csak egy későbbi időpontban szállítják le neki. Egy uncia itt 1672 dollárba kerül.

A Comex árfolyama jelenleg 5%-kal magasabb, mint az LBMA-é, ugyanis a hirtelen támadt túlkereslet miatt, készlethiány lépett fel és elkezdett akadozni az amerikában vásárolt tömbök kiszállítása, a piac pedig elkezdte beárazni, hogy az erre tett ígéretek a jövőben sem fognak teljesülni.

  • Ha kriptósként szeretnél arannyal kereskedni, próbáld ki az FTX-et, ahol XAUT néven találhatod meg az aranypiacokat.

Az LBMA és a Comex között már folynak az egyeztetések arról, hogy Londonból próbálják meg enyhíteni az amerika hiányt, azonban amellett, hogy jelenleg Európában is óriási az igény az aranyra, ezt az is megnehezíti, hogy a két piacon eltérő módon kereskednek a tömbökkel. Míg amerikában a kilós (35 unciás) változatot favorizálják, a londoni széfekben 11 kilós (400 unciás) rudakat tárolnak, amiket be kellene olvasztani és újra kellene önteni ahhoz, hogy az USA-ban is forgalmazni lehessen őket, ez azonban az öntödék fentebb is említett zárva tartása mellett problémás lehet.

A kialakult helyzet egyébként ritkán látott arbitrázs lehetőséget jelent a kereskedők számára, akik az olcsóbb fizikait könnyedén elcserélhetik a drágább, de kockázatosabb papír aranyra.

Ha az ember elkezdi böngészni a fizikai arannyal kapcsolatban megjelenő híreket, meghökkentő dolgokat olvashat. A szingapúri BullionStar aranydíler jelenleg például a volt ügyfeleitől próbálja meg prémium áron visszavásárolni a korábban nekik értékesített aranyat, hogy ezzel enyhítse az árukészletében keletkezett hiányt.

“Aki még csak most gondolkozik a fizikai arany vásárláson, készüljön fel arra, hogy királyi váltságdíjnak megfelelő összeget kell majd letennie érte.” – foglalta össze a helyzetet egy szakértő.

Az arany iránti igények növekedését az általános pánikhangulat mellett az is fokozza, hogy a napokban, az amerikai jegybank és az európai központi bank is bejelentette, hogy ha kell, akkor végtelen mennyiségű pénzt fognak a gazdaság megmentésére fordítani. Ez a folyamat alighanem inflációhoz fog vezetni, így az, aki meg akarja őrizni megtakarításainak reálértékét, nem tehet mást, mint hogy olyan eszközökbe fekteti a pénzét, amik védelmet biztosítanak a pénz romlása ellen. Ebbe a kategóriába tartozik az arany és szerintünk persze a bitcoin is, amit a 2008-as válság tapasztalatai alapján, éppen emiatt tervezett véges darabszámúra rejtélyes alkotója.

A Comex példája arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire fontos a saját értékeink feletti fizikai kontroll megőrzése. Egy tőzsde bármikor bezárhat, vagy kerülhet olyan helyzetbe, hogy figyelmen kívül hagyja a nekünk tett ígéreteit. Az itt tárolt vagyonunk valójában nem a miénk, az ehhez való hozzáférést bármikor megtagadhatják tőlünk. A befektetők kezdenek elfordulni a papír aranytól, a bitcoin tulajdonosoknak pedig mi is csak ugyanezt tudjuk tanácsolni: ne bízzatok az ígéretekben és ha nem kereskedtek, utaljátok ki a kriptopénzeiteket egy saját magatok által felügyelt walletbe.

Erre számtalan ingyenes tárca alkalmazás áll a rendelkezésetekre, ha pedig nem sajnáltok egy kis pénzt költeni a biztonságra, fontoljátok meg egy Ledger, vagy egy éppen akciós Trezor beszerzését. A Trezor 15%-os kedvezményét a STAYSAFE15 kuponkóddal vehetitek igénybe.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img