Már blokklánccal is harcol a WHO

spot_img

Sokak szerint még csak most jön a járvány java, akár júniusig is eltarthat, mire tetőzik, majd elkezd csökkenni a fertőzöttek száma. Az mindenesetre biztos, hogy a globális harc közepette a WHO is igyekszik minden elérhető eszközt bevetni, az egyik új projektjük keretében már a blokklánc is előkerült.

A MiPasa névre keresztelt rendszer blokklánc alapú megoldás, a cél az, hogy segítségével a WHO szakemberei idejekorán felfedezzék, ha világ valamely pontján -újra- kitör a járvány. Ehhez különböző epidemiológiai, azaz járványtani adatokat visznek a blokkláncra, ezzel biztosítva a hitelességet, az információk megkérdőjelezhetetlenségét.

Az IBM, és az Oracle együttműködésével fejlesztett rendszer a betegek személyiségi jogait is védi, továbbá a blokkláncon túlmutatva kommunikációs platformot is biztosít a járvány ellen harcoló egészségügyi dolgozók számára.

Nem ez az első alkalom, hogy a blokklánc előkerül a koronavírus kapcsán, az Egyesült Arab Emirátusok személyazonosítás céljára tervezi használni, ezzel is visszaszorítva az esetleges fertőzöttek karanténszegését.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img