Nem érte meg: a legtöbben pánikból adták el bitcoinjaikat a zuhanás közepén

spot_img

Az utóbbi idők legnagyobb zuhanására a kriptopénz piacokon március közepén került sor, amikor a bitcoin -45%-ot veszített értékéből. A piac azóta helyreállt, nagyjából a veszteségek 80%-át nyerte vissza az árfolyam az azóta eltelt két hétben.

A népszerű adatgyűjtő és elemző, a TokenAnalyst kutatásából kiderült: a tőzsdékre tömegével érkeztek be bitcoin depositok, amiket nagyrészt veszteséggel adtak el a kereskedők.

Ehhez a SOPR indikátort használták (Spent Outputs Profit Ratio). Ez összeveti az árat a vásárláskor és az eladáskor. Ha a SOPR értéke nagyobb mint 1, akkor profitban zárt az illető, ha kisebb, akkor veszteségben.

Az alábbi grafikonon két dolog is látszik: a legtöbb eladást, volumenben is az 1 érték alatt hajtották végre, vagyis a többség veszteséggel zárt. A másik dolog amit észrevehetünk, hogy a kereskedők a zuhaháskor vagy közvetlenül utána adták el a bitcoinjaikat. Utólag már könnyen kijelenthetjük, hogy ez a pánikeladási hullám ezúttal sem volt jó ötlet.

SOPR indikátor az egyes tőzsdéken a zuhanás idején az árfolyamra vetítve. Forrás: @TokenAnalyst

Az inflow grafikonon az látszik, hogy az OKEx kapta a legtöbb depositot ebben az időszakban, ez pedig azért van, mert mindössze 11 deposit cím fogadott 23 000 bitcoint. Átlagban 12 800 dollárért vásárolhatták meg őket annó és akkor depositolták azokat, amik 6500 dollárt értek. Nagyjából 146 millió dolláros veszteséget könyvelhettek el az eladók itt.

Inflow, vagyis depositok mértéke az egyes tőzsdéken. @TokenAnalyst

Kíváncsi vagy, hogy hogyan lehetséges ilyen adatokat visszakövetni?  A KriptoSuli kiváló betekintést nyújt a blokklánc technológiába, már az első leckékben! Végezd el e-mailes kurzusunkat vagy töltsd le egyben az egészet ide kattintva.

Voltak persze olyanok is, akik profitáltak a lehetőségből. Egyetlen eladó bitcoinjait 2012-ig sikerült visszakövetni, akkor kb. 9 dollárt értek. Azokat 8700 dollárnál adták el, vagyis majdnem ezerszeres nyereségért.

Egy múltkori kutatás már kimutatta: a hosszú távú HODLerek ezúttal sem adtak el, a piacra főleg azok a coinok kerültek, amiket az előző hónapos során vásároltak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img