A Cryptopia felhasználók javára döntött a bíróság

spot_img

2019 januárjában, máig tisztázatlan körülmények között törték fel a Cryptopia-t, ami nem sokkal később csődöt jelentett. A nyomok egy belső emberre utaltak, ugyanis a tőzsde által rögzített naplófájlokat valaki kitörölte a rendszerből, de az elkövetőt azóta sem sikerült megtalálni. A támadás során az itt tárolt kriptók 15-20%-ának veszett nyoma, a maradék visszafizetéséről pedig a napokban hoztak jogerős döntést a helyi hatóságok.

Az új-zélandi bíróság elrendelte, hogy a felszámolást végző Grant Thornton ügyvédi iroda kezdje meg a felhasználók megmaradt pénzének visszatérítését. Ezt korábban az akadályozta, hogy a tőzsde 37 hitelezője és 92 részvényese igényt tartott a váltón tárolt, de el nem lopott kriptopénzekre, mondván hogy azok a cég tulajdonát képezik, de ezt a követelést a bíróság végül elutasította.

Az ezzel kapcsolatban közzétett 72 oldalas indoklásban a kriptopénzeket magántulajdonná minősítették, amire a tőzsde nem formálhat igényt. A döntéssel mintegy 800 000 felhasználó kártérítése kezdődhet meg, akiknek a papírok szerint ~100 millió dollárt fizethetnek majd vissza, bár ebből nagyjából 5 milliót különböző jogcímeken más célokra (adók, hitelezők kifizetése) kell fordítani.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img