Kínai óriáscégek kérelmezték a legtöbb blokklánc szabadalmat

spot_img

Két kínai óriásvállalat kérelmezte a legtöbb blokklánchoz kapcsolódó szabadalmat a tavalyi évben – derült ki a theblock elemzéséből.

Első helyen a Tencent konglomerátum áll, ami összesen 718-szor kérelmezett ilyen szabadalmat, amíg a sorban második Alibaba összesen 470-szer.

Az Alibaba Group gyakorlatilag a kínai Amazon, globális eléréssel. Az e-commerce mellett már fizetési rendszereket is működtetnek – az ő leányvállalatuk terméke az Alipay, ami az Ant Financial keretében külön is előkelő helyet foglal el a listán. De a cégcsoport egyes vállalatai mesterséges intelligencia felhasználással, szórakoztatóipari infrastruktúrával és felhőszolgáltatásokkal is foglalkoznak. Az Alibaba Group vezetője Jack Ma, Kína leggazdagabb és a világ egyik leggazdagabb embere.

A Tencent konglomerátum a világ egyik legértékesebb technológiai vállalata. Az ő tulajdonuk a Kínában a fizetési és üzenetküldési piacot uraló Wechat alkalmazás. Kevesen tudják, de a Tencent a világ legnagyobb videójátékokkal foglalkozó vállalata. Leányvállalatai olyan játékokért felelősek, mint a Fortnite vagy a League of Legends. Nagy részvényesként jelen van a Call of Duty-t kiadó Activision vagy az Assassin’s Creed-et fejlesztő Ubisoft életében is. Ezen kívül számtalan sikeres mobiljátékot is a portfóliójában tudhat.

A Tencent és az Alibaba együtt a blokkláncos szabadalmak 20%-áért feleltek tavaly.

Az első öt helyen csak kínai központú vállalatok szerepelnek. Harmadik helyen 269 szabadalmi kérelemmel áll a WeBank (ahol a legnagyobb részvényes pont a Tencent, 30%-ot birtokol a cégből). A WeBank egy neobank, ami arcfelismerő technológiát használ és a kínai kis- és középvállalatokat szolgálja ki.

A negyedik helyen álló Shenzen Ruize Technology a hardvergyártásban és elektronikai cikkekben mozog. Az Ant Financial a világ legértékesebb fintech cége és a fent említett Alibaba Group része, az Alipay fizetési rendszer birtokosa.

Az első nyugati vállalat, ami felkerült a listára az a Walmart, ami az ellátási láncok szervezésében és a termékek követésében egyelőre korlátozott keretek között teszteli és használ bizonyos blokklánc rendszereket.

Érdemes megjegyezni, hogy az összeszámolt 5800 szabadalmi kérelemből, csak 3%-ot fogadtak el 2019-ben.

A teljes elemzésért katt a theblock-ra.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img