16 nap van hátra a felezésig, mire számítunk?

spot_img

Az egész piac feszült figyelemmel várja a május elején bekövetkező Bitcoin felezést, hamarosan kiderül, hogy mit hozhat a blokk jutalom ötven százalékos csökkenése, vagy nem. A korábbi felezések tanúsága szerint akár tíz hónapra is szükség lehet, hogy éreztesse a hatását a nagy esemény, mégis érdemes már most áttekintenünk, hogy milyen tényezők mozgathatják az árfolyamot ennek kapcsán.

 Maradj talpon bányász!

Az első, és legfontosabb tényező természetesen a bányászok reakciója. Szintén a korábbi tapasztalatainkból tudhatjuk, hogy a felezés hatására bekövetkező bevétel csökkenés miatt sok kisebb bánya lehúzza a rolót, mielőtt azonban bezárnak, természetesen még eladják az utolsó időszakban felhalmozott coinjaikat. Ez értelemszerűen a piaci ár csökkenéséhez vezet, hiszen nagy mennyiségű bitcoint kínálnak hirtelen eladásra.

Ha ez valóban bekövetkezik, akkor nem hogy nőne, hanem csökken az árfolyam. Ez persze rövid távú hatás, a bányászokhoz, ezáltal a piacra kerülő mennyiség csökkenése ennek ellenére -remélhetőleg- árfolyam növekedést fog hozni. Elvileg. Hiszen nagy kérdés, hogy a piac beárazta-e már felezést, vagy csak a bekövetkezte után alakul ki a hatása.

Az mindenesetre biztos, hogy a bányászat piacra át fog alakulni, sok kis bánya bezár, azok a nagyok, akiknek van elég tartaléka, hogy átvészeljék a bevételek csökkenését pedig tovább működnek.

Kisebb verseny, könnyebb munka?

Az előző pont értelmében a kevesebb bányász kisebb versenyt jelent, így elméletben könnyebb dolga lesz a talpon maradó bányának. Tény, hogy a blokkjutalom feleződése kisebb bevételt jelent, viszont azt könnyebben érik majd el. Hiszen ha kevesebb a bányász, akkor automatikusan kisebb a difficulty, vagyis a bányászat nehézsége.

Persze ez is egy elméleti hatás, meglátjuk mit hoz a gyakorlat. Mindenesetre azért kulcs jelentőségű a bányászok reakcióival  foglalkoznunk, mert az az ár, amiért ők hajlandóak eladni a kibányászott coinjaikat mindent meghatároz

Mik a költségek?

A bányászat vállalkozás, ennek megfelelően ha a kiadások és a bevételek különbsége pozitív, akkor megéri, ha nem, akkor nem. A bányászok költségei közé tartozik a villanyszámla, az eszközök költsége, és karbantartása. Itt jön képbe egy újabb fontos hatás, ez nem más, minta bányagép technológiák fejlődése.

A gyártók között is nagy a verseny, éppen ezért folyamatosan jelennek meg az egyre hatékonyabb célspecifikus eszközök. Márpedig ha csökken az a költség, amiért elő lehet állítani egy bitcoint, akkor a bevételek csökkenése is arányosan kevésbé “fáj” a bányászoknak.

Ismét emlékeznünk kell arra, hogy a bitcoin mindenkori árának kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy a bányászok milyen áron hajlandóak eladni. Ha nő a bányagépek  hatékonysága, és esetleg még a villany ára is csökken, akkor kisebb bevételek mellett is megőrizhetik nyereségességüket.

Ha ez valóban így alakul, akkor korántsem biztos, hogy növekedésnek indul az árfolyam, a fenti logika alapján akár az is lehet, hogy a felezésnek semmilyen hatása sem lesz az árfolyamra.

 Az egyéb hatások

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a bitcoin árfolyamát mindenkor számos tényező befolyásolja. A gazdaság általános állapota, az egyéb kriptopénzek fejlődése, a befektetői kedv, a szabályozás örökzöld témája mind hatással van a Bitcoin életére.

A korábbi felezések tanulsága mindenesetre az, hogy ez az esemény némi késleltetéssel ugyan, de jótékony hatással van az árra. 

Akkor lesz emelkedés?

A piac egyre összetettebb, éppen ezért nehéz tisztán látni. Legyünk őszinték, kevés jóslat volt az elmúlt évek során, ami bekövetkezett volna. Ennek ellenére kétségtelen, hogy 12,5 helyen hamarosan már csak 6,25 bitcoin üti a markát 10 percenként a bányászoknak. A közgazdaságtani alapvetések úgy működnek mint a gravitáció, ritkán okoznak csalódást.

Éppen ezért a kisebb kínálat nagy valószínűséggel magasabb árat fog hozni, könnyen lehet azonban, hogy ez az emelkedés alulmúlja a várakozásokat. Mondd el egy komment formájában, hogy te mit gondolsz a feledés lehetséges hatásairól, te mire számítasz?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img